Címlap Politika Pár milliárdo...

Pár milliárdot talált az ellenzék Pécsett, amit könnyen megspórolhatna a városvezetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A lényeg 
Az ellenzék által javasolt lépések hosszútávon milliárdos megtakarítást jelentenének, de rövidebb távon is jó pár száz millió forinttal maradna több a város kasszájában, ha meglépné ezeket a városvezetés. Ebből a "maradványból" lehetne fedezni az energiaválság megemelkedett költségeit a Fidesz szerint; így pedig nem lenne szükség a megszorításokra.

Körülbelül 1,5 milliárdot tudna spórolni a város egy 104 pontos energiatakarékossági csomaggal, amit múlt kedden ismertetett Ruzsa Csaba és Nyőgéri Lajos két alpolgármester a Városházán. Ennek része például az, hogy lekapcsolják a tv-torony díszfényeit is.

Komoly megszorítócsomagot állított össze tehát a városvezetés,

a részletekről itt írtunk bővebben:

Erre a 104 pontos megszorítócsomagra reagált most akkurátus tételességgel Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője. Az anyagból, amit szerkesztőségünk is megkapott, kiderül, hogy

jó néhány milliárdot talált a pécsi ellenzék, amit szerintük könnyedén megspórolhatna a városvezetés, akkor pedig nem lenne szükség a durva megszorításokra.

Mindezeket pontokba szedve, konkrétan is bemutatta Csizmadia Péter.

– Örömmel láttam, hogy korábbi javaslatommal, a szociális rezsitámogatás bevezetésével kapcsolatban a városvezetés magatartásában pozitív fordulat állt be, hiszen korábban még tárgyalni sem voltak hajlandóak velem a kérdésben, sőt szeptemberben érthetetlen módon le is szavazták a javaslatomat, most viszont beemelik azt az önkormányzat intézkedési tervébe – tudtuk meg Csizmadiától.

Erről a javaslatról van szó egyébként, amit ebben a cikkben mutattunk a reakciókkal együtt:

A keddi közgyűlésen a testület mégis tárgyalni fogja a Fidesz korábbi javaslatát, a frakcióvezető bízik benne, hogy „a szavakon túl is fontosnak tartják a rászoruló pécsi családok és a pécsi kisvállalkozások segítését”, és így 100 millióval segíteni lehet őket.

Ezzel azonban nem elégedett meg csizmadia, pontonként mutatta be, hogyan tudna a városvezetés milliárdos megtakarítást elérni a megszorítások helyett.

Íme:

  • szüntessék meg a harmadik alpolgármesteri státuszt (itt vélhetően Zag Gáborra utal Csizmadia Péter – a szerk.), tekintve, hogy az alpolgármesteri jog- és hatáskörök ténylegesen jelenleg is két tisztségviselő között oszlanak meg. Reprezentatív feladatokra fenntartani egy alpolgármesteri státuszt a jelenlegi válságos időszakban különösen indokolatlan;
  • 2023. év végéig függesszék fel a civil tanácsnok, a nemzetiségi tanácsnok, az innovációs biztos, a sportügyi polgármesteri biztos javadalmazását;
  • valamennyi tanácsadóval kötött szerződést vizsgálják felül; azokat a szerződéseket, amelyek az önkormányzat működtetéséhez szükségtelen szolgáltatásokra vonatkoznak, azonnali hatállyal szüntessék meg;
  • a tervezett illetve folyamatban lévő, az önkormányzati szféra működtetéséhez szükségtelen beszerzési eljárásokat halasszák el, illetve állítsák le 2024-ig.
  • 2023. év végéig azon képviselők, akik valamely önkormányzati bizottságban elnökölnek, más bizottságban elfoglalt tisztségük után ne részesüljenek külön javadalmazásban;
  • a polgármesteri kabinet létszámát csökkentsék 25%-kal, az így felszabaduló státuszokat csoportosítsák át a szociális feladatokat ellátó intézményekhez;
  • a cégvezetői, intézményvezetői és önkormányzati képviselői tiszteletdíjakat fagyasszák be legalább a 2022. januári szinten;
  • az önkormányzat 2023. évre ne fizessen cégvezetői prémiumokat;
  • az önkormányzati tulajdonú cégeknél és önkormányzati intézményeknél a pénzügyi, munkaügyi (HR), beszerzési és marketing feladatokat ellátó státuszokat vizsgálják felül és 2023-tól optimalizálják azokat. Ahol lehetséges, ezen feladatokat egy személy (egy osztály) több cég számára végezze.
  • Az önkormányzat ne fizettessen osztalékot 2023-ban a többségi tulajdonában álló gazdasági társaságokkal, különösen ideértve a Tettye Forrásház Zrt.-t és a PÉTÁV Kft.-t. A városvezetés döntése alapján a PÉTÁV Kft. az elmúlt három évben kb. 700 millió Ft osztalékot volt kénytelen fizetni, amely összeg fedezhette volna a jövő évben megnövekedő költségeinek 70%-át. A jelenlegi helyzetben újabb osztalékfizetésre kötelezés elfogadhatatlan Csizmadia Péter számára.

Az önkormányzati szféra működtetésének energiahatékonyabbá tétele céljából az alábbi javaslatokat fogalmazta meg:

  • Dolgozzák át a városfejlesztési stratégiát. A dokumentumban a megváltozott energiahelyzethez igazodva, vagyis a jelenlegi energiaárak középtávú fennmaradásából kiindulva határozzák meg az önkormányzat beruházásainak súlyozását, priorizálását.
  • Vizsgálják felül Pécs 2021-27-es EU-s programozási ciklusban tervezett beruházásait. Prioritásként az energia felhasználásának hatékonyabbá tételét, másrészt a saját célra történő villamosenergia-termelést és -tárolást határozzák meg. Csizmadia javasolja a Libegő és más, ahhoz hasonló, energiafaló és a jelenlegi helyzetben reálisan szükségtelen elképzelés helyett racionális, az energiaproblémák enyhítését szolgáló projekttervek kidolgozását és majdani benyújtását a kormányzat felé.
  • A jelenlegi helyzetben a közlekedésfejlesztés terén átgondolandó, hogy a teljes Tüke Busz Zrt. flotta lecserélhető-e elektromos meghajtású buszokra, mivel azok üzemeltetése a jelenlegi villamosenergia-ár mellett kétséges. Cél legyen, hogy a buszok üzemeléséhez szükséges energiát a cég saját maga termelje meg. Ezért a Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, hogy az elektromos buszok vásárlására igényelt pályázati források mértékét az önkormányzat növelje meg, vagy azok egy részéből napelemparkokat és az azokból nyert energia tárolására alkalmas akkumulátorházakat alakítsanak ki, így lehetővé téve a buszokhoz szükséges villamos energia megtermelését.
  • A Tettye Forrásház Zrt. esetében javaslják, hogy haladéktalanul helyezzék üzembe a két éve megépült, de jelenleg nem használt Füzes dűlőben található napelemparkokat. A városvezetés védhetetlen mulasztása, hogy két év alatt sem tudott megoldást találni a helyzet kezelésére. Javasolja továbbá a cég számára a következő pályázati ciklusban újabb napelempark létrehozását, amellyel energiafüggetlenné válhat a cég.
  • A PÉTÁV esetében javasolja a cég támogatását a szolgáltatási területének növelését célzó beruházások megvalósítása terén. Valószínűsíthető, hogy a jelenlegi gázár mellett verseny alakul ki a fogyasztókért, akiknél az a kérdés, hogy gáz helyett megújuló energiát vagy távhőt válasszanak. Az önkormányzat elemi érdeke, hogy ezen fogyasztók minél nagyobb számban a távhőt válasszák energiaforrásul.
  • A közvilágosítás korszerűsítésével kapcsolatban pozitív fordulat a városvezetés részéről, hogy maga is elismeri és támogatandónak tartja a takarékos lámpatestek hitel igénybevételével történő beszerzését. Ha az előző vezetés idején nem történt volna meg a közvilágítás egy jelentős részének energiahatékonyabbá tétele, akkor 2023-ban Pécsett fenntarthatatlanná válna a közvilágítás biztosítása.

Ingatlanokat is pénzzé tenne a városvezetés

A városvezetés megszorítócsomagjában jelentős, mintegy 1,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyon kiárusítása szerepel.

„Az önkormányzati vagyon felélése működési költségek fedezése céljából csak a legvégső esetben fogadható el” – közölte Csizmadia Péter.

„Amennyiben az önkormányzat vezetése elvégzi saját magán a spórolást, úgy azt követően lehetséges számomra érdemben tárgyalnunk arról, hogy mely felesleges, az észszerű gazdálkodás körében nem üzemeltethető ingatlanok esetében kerüljön sor értékesítésre, vagyis a pécsiek közösségének vagyonvesztésére”

– tudatta Csizmadia, ugyanakkor hozzátette: elfogadhatatlannak tartja, hogy a városvezetés nem állt el a Bőrklinika csereügyletétől, amely továbbra is a Mandulás kemping területét érintheti.

Fotó: Csizmadia Péter frakcióvezető, Fidesz

Kezdje saját magán a spórolást a városvezetés

A fideszes frakcióvezető lapunk kérdésére közölte: hajlandóak tárgyalni és segíteni a városvezetést, hogy Pécs sikeresen vészelhesse át az elhibázott energiaszankciók miatti válságot és az így kialakult elképesztő mértékű drágulást, de ehhez azt várják el, hogy

„a városvezetés először önmagán spóroljon, szüntessenek meg minden olyan luxus-kifizetést, amely nemcsak, hogy indokolatlan, szükségtelen és nincs is köze az önkormányzat működéséhez, hanem csak egy szűk kör pénzhez juttatását szolgálják. Legalább ennyire fontos az is, hogy emellett fejezzék be a pécsi közszolgáltató cégek százmilliós sarcolását is, mert ezeket a százmilliókat kvázi a pécsiek zsebéből vették ki, és tették át például Péterffy Attila volt munkahelyének, a hőerőműnek a zsebébe”.

A Pécs Aktuál korábban megírta már, hogy 2020-ban és 2021-ben 584 milliót vett ki a pécsi távfűtő cégből a baloldali városvezetés, ebből pedig eddig százmilliók vándoroltak Péterffy Attila volt munkahelyéhez, a francia Veoliához.

A PÉTÁV tavalyi beszámolójából egyértelműen kiderült, hogy

  • 2020-ban 384 milliót,
  • 2021-ben pedig 200 millió forintnyi

osztalékot vettek ki a cégből, amelynek fele a Veoliához ment. Itt dolgozott korábban évekig a hőerőmű vezetőjeként Péterffy Attila, Pécs polgármestere, akinek vezérigazgatói irányítása alatt – immár bírósági ítélet szerint is – több millió tonna fát tüzeltek el az erőmű kazánjaiban.