Címlap Kultúra Pécs is áldoz...

Pécs is áldozata volt a száz évvel ezelőtti csonkításnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A trianoni békeszerződés új helyzetet teremtett az ezeréves magyar katolikus egyházkormányzat struktúrájában is. Az új politikai határok következtében a 30 egyházmegyéből 13 teljes egészében a magyar fennhatóságon kívülre került, nyolc – köztük a Pécsi – csonka lett, négy egyházmegye pedig érintetlenül maradt.

Ma van 100 éve annak, hogy a trianoni békeszerződés aláírásával, 1920. június 4-én a magyar területek kétharmada, és a magyar állampolgárok egyharmada került jelenlegi határainkon túlra. Ezt a napot, a trianoni békeszerződés aláírásának napját, az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a diktátum eredményeképp elcsatolt magyar területeken élők iránti szolidaritás emléknapjává.

A trianoni szerződés kimondta, hogy felbomlik az Osztrák-Magyar Monarchia, ennek következményeként Magyarország területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága pedig 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

A trianoni békeszerződés békediktátum aláírásával a Pécsi Egyházmegye déli csücske a jugoszláv államhatóság alá került. Ezek voltak a Horvátországhoz tartozó Verőce megyei két esperesség 13 horvát plébániája, illetve a két dél-baranyai esperesség 15 plébániája. Ezekből 1922-ben felállították az Északszerémi és Dél-baranyai Apostoli Kormányzóságot, és adminisztrálását a diakovári püspökre bízták. Az egyházmegye nagy része 178 plébániával megmaradt Pécsnek.

Az 1918 előtti harminc magyarországi egyházmegyéből négy maradt érintetlenül: Veszprém, Székesfehérvár, Vác és Eger. Nyolc maradt székhelyével, illetve ezen belül egy – a Csanádi – új székhellyel, de csonkán: Esztergom, Győr, Szombathely, Pécs, Kalocsa, Csanád, Hajdúdorog és Pannonhalma. Maradt 7 csonkra rész, székhely nélkül: Nagyvárad, Szatmár, Rozsnyó, Kassa és Eperjes. Teljesen elkerült 13 egyházmegye.

A mai napon, június 4-én, csütörtök délután 16:30-kor harangozással emlékeznek majd meg a békeszerződés aláírására. A főtéren összegyűltek pedig egy perces néma csend kíséretében közös himnuszénekléssel tudnak megemlékezni az eseményről.

forrás: Pécsi Egyházmegye