Címlap Politika „Politi...

„Politikai blöffhöz” és „kommunikációs trükkhöz” csatlakozott Pécs is?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsony Gergely kezdeményezése egy baloldali szavazóknak esetleg jól csengő, ám megvalósíthatatlan politikai koncepció, egy kommunikációs trükk, amelynek jogi képtelenségével vélhetően kitalálói is pontosan tisztában vannak – reagált a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a főpolgármester azon kezdeményezésére, hogy helyi népszavazásokat indítanának a baloldali települések. A főpolgármester arról akar helyi referendumokat tartatni, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő európai uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kapják meg.

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt, népszavazás lesz Pécsen is – jelentette be Karácsony Gergely a hétvégén. Másfélórás show-műsor keretében árulta Budapest főpolgármestere, hogy népszavazási hullámot szeretnének elindítani Magyarországon. Az a cél, hogy az Európai Uniós segélyalapnak legalább a felét az önkormányzatok kapják meg. Ehhez Pécs is csatlakozott – közölte Péterffy Attila.

Blöff és trükk

Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy kizárólag a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó ügyről lehet helyi népszavazást tartani, a helyi önkormányzatok pedig a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében működnek – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek. Az alkotmányjogász szerint

jogilag lehetetlen a főpolgármester azon törekvése, hogy helyi népszavazás útján uniós forráshoz juttassa az önkormányzatokat.

Ifj. Lomnici szerint könnyen belátható, hogy az országnak juttatott helyreállítási források felosztásának kérdése nem tartozik a helyi közügyek körébe, az országos közügyek intézése, valamint az országos közhatalom gyakorlása a helyi önkormányzatok részéről pedig fogalmilag kizárt.

– Másfelől a névszavazásról szóló törvény a fentieket megerősítve kimondja, hogy

helyi népszavazás csak a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyben rendelhető el,

illetve nem lehet helyi népszavazást tartani a költségvetésről és a zárszámadásról. Külön érdekesség, hogy a költségvetés az országos népszavazások esetén is tiltott tárgykörnek minősül – mondta lapunknak ifj. Lomnici. Hozzátette: mindezek alapján megállapítható, hogy Karácsony Gergely kezdeményezése egy baloldali szavazóknak esetleg jól csengő, ám megvalósíthatatlan politikai koncepció, egy kommunikációs trükk és blöff.