Címlap Politika Baranya megye...

Baranya megye elsőként csatlakozik a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Baranya Megyei Közgyűlés hozott döntést elsőként arról, hogy csatlakozik a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez. A döntésről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének
elnöke
 - írta meg közleményben a Baranya megyei Önkormányzat.

Őri László elmondta, hogy a koronavírus-járvány utáni első rendes közgyűlést során számos fontos döntést hozott meg a Baranya megyei Önkormányzat. Kiemelte, hogy az ország első megyéjeként szeretnének csatlakozni a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez.

– A klíma- és éghajlat változás mérséklésének a kérdése olyan témakör, ami a világ nemzetei társadalmaink, köztük a magyar társadalomnak a gondolkodásában is egyre inkább a középpontjában van – fogalmazott az elnök.

Hozzátette, hogy egy mostanában végzett közvélemény kutatásból megtudták, hogy a 8 és 18 év közötti korosztályok számára nagyon fontos a környezetvédelmi téma.

– Valóban fontos téma, hiszen az éghajlatváltozás mindannyiunkat érint, országhatárokra tekintet nélkül, a szélsőséges időjárás következményeit pedig a saját bőrünkön is, szinte mindenhol tapasztalhatjuk – nyilatkozta Őri László.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a Baranya megyei Önkormányzat számos lépést és intézkedést tett a klímavédelem érdekében, több milliárd forintból támogattak olyan projekteket, amik energetikai korszerűsítéseket támogattak a megye különböző településein, közintézményeiben, mint például óvodák-, iskolák- vagy éppen bölcsődékben. Célként tűzte ki a megyei önkormányzat a hatékony és költségtakarékos működést, illetve azt, hogy csökkentség a térségben a szén-dioxid kibocsájtás.

A klímavédelem és éghajlatváltozás mérséklésének érdekében a közgyűlésen június 25-én döntöttek arról, hogy a Baranyai megyei Önkormányzat, az ország megyéi közül elsőként szeretne csatlakozni és alapító tagként résztvenni a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség megalapításában. A szövetség célja a párbeszéd kialakítása és kezdeményezése mind a megyék és önkormányzatok, mind a civilek és más szervezetek között a klímavédelem érdekében. Szeretnék megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel a klímaváltozás ellen tudnának tenni – mondta el az elnök.

A Baranya Megyei Önkormányzat a következő időszakban egy önálló zöld szakterületen jártas referenst szeretne alkalmazni, hogy a megyében a klímavédelem érdekében kiírt pályázatok egységesen legyenek kezelve

– jelentette be Őri László

Nem csupán az intézkedéseket, de a szemléletformálást is fontosnak tartja Őri László. A fiatalokat és a közösség többi tagjait bevonva tervezik, hogy különböző programok és más nézőpontok megismerésével érjenek el komoly eredményeket. Felelősségként kezelik, hogy a jövő generációi számára is élhető földet tudjanak biztosítani.