Címlap Zöld hírek Hulladékradar...

Hulladékradarral a szemetelők ellen? Baranyában hatásos!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már több mint 10 ezren használják azt a HulladékRadar alkalmazást, amit az illegális szemetelők miatt indítottak. Baranya megyében eddig már 100 köbméter szennyezett területet sikerült megtisztítani.

95 tonna szemetet szedtek össze Komló-Mánfa területéről

Legutóbb a hulladékgazdálkodási szakemberek felügyelete mellett a Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai Komló közelében tisztítottak meg, a szennyezett terület eredeti állapotát pedig visszaállították.

Tavasszal új “akciócsoport” is indult emiatt

Egy teljesen új szervezeti egységeket hoztak létre a kormányhivatalokban az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem miatt. Baranya megyében a Hulladékgazdálkodási Osztályon 18 munkatárs dolgozik és eddig már több, mint 100 köbméter hulladékkal szennyezett terület megtisztítását segítette elő.

8 éves szabadságvesztés

– Az illegális hulladéklerakás nemcsak környezeti károkkal jár, hanem jelentős anyagi terhet ró az állami szervekre, az önkormányzatokra és az ingatlanhasználókra egyaránt, amelyet – a kiszabott bírságokkal együtt – végül annak kell megfizetni, aki a hulladékot jogsértő módon helyezte el” – mondta dr. Horváth Zoltán. A kormánymegbízott hangsúlyozta:

a jogszabálysértésnek nemcsak anyagi következménye lehet, hanem akár 8 éves szabadságvesztéssel is járhat egy ilyen cselekmény.

Mit tehetünk, hogy tisztább legyen a környezetünk?

A hatósági feladatellátást támogatják azok a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekthez kapcsolódó applikációk is, amelyek használatával az állampolgárok is egyszerűen és gyorsan jelezhetik, ha valahol illegális szeméthegyeket találnak.