Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy igen részletesen megírt, érzékelhetően bennfentes levelet kapott meg kedden kora este hat szerkesztőség – köztük a Pécs Aktuál. Az írás a pécsi Momentumon belüli feszültségeket taglalja, illetve azt, ahogy a szervezet városi elnöke – Nemes Balázs – kifarolt a Momentum pécsi önkormányzati képviselői mögül, akiket sikerült teljesen taccsra tennie a “stratégiai partnernek”, vagyis a városvezetésnek. A folyamatot Nemes valóban egyszer sem kommentálta nyilvánosan, nem védte meg a képviselőket sem.

Amint arról beszámoltunk, a Momentum egyéni önkormányzati képviselőit nemcsak a bizottsági elnöki pozíciókból szedte le a városvezetés, hanem még a városi cégekben ellenőrző tisztséget ellátó felügyelőbizottsági tagjaikat is lecserélték indoklás nélkül, például DK-s képviselő családtagjára – érzésük szerint bosszúból. A levél, amelyben nyíltan csalással vádolják meg Nemes Balázst, erről így fogalmaz:

A csalással megválasztott pécsi elnök akkor is magára hagyta a Momentum képviselőit, amikor a frakciójának városvezető koalícióból való teljes kiszorítását célzó új frakciószerződés elfogadtatásának folyamata zajlott” (…) “Reggel 9 és 13 óra között ott ültem a közgyűlési teremben, és azzal szembesültem, hogy a képviselőink arcul csapásán keresztül a Momentum pécsi szervezetét alázta meg az az ember, aki a Momentum szavazói nélkül még mindig a FŐTÁV dolgozója lenne. A szervezet pécsi elnöke, a polgármester beosztottja nem volt sehol”.

Arról a Pécs Aktuál már korábban is írt, hogy van feszültség a pécsi Momentumon belül, és ennek a feszültségnek az egyik oka az, hogy sokan úgy érzik: ellenük dolgozik a saját elnökük, a feltörekvő Nemes Balázs, mert fontosabb számára ő saját maga, és saját pozíciója, mint a párt, vagy annak “aprómunkát” végző képviselői. Visszatetszést keltett az is többekben a párton belül, hogy míg Nemes a 2019-es választások után polgármesteri hivatali pozíciónak örülhetett, Péterffy Attila közvetlen munkatársa, beosztottja lett havi több százezres fizetésért, addig a párt egyéni képviselőit szisztematikusan kiszorították a városvezetésből és a valós döntésekből.

A kedden megkapott levél is markánsan kitér erre.

Az is igaz ugyanakkor, hogy vannak olyanok is a szervezetben, akik azt mondták:

akár százszor ekkora feszültséget is el tudnának viselni a pécsi Momentumon belül, ha ez az ára annak, hogy leváltsák az Orbán-kormányt.

Vagyis nem teljesen fekete-fehér Nemes megítélése házon belül; és sokan vannak olyanok, akik látják ugyan Nemes hibáit, nem értenek egyet azzal, hogy csöndben kell maradniuk, de a “nagyobb cél érdekében” inkább hallgatnak a belső problémákról. Az ellentábor azonban azt mondja, nem szabad elhallgatni a hibákat és a felelősöket félre kell állítani időben, mert annyi kárt okoznak, hogy rövid időn belül vége lehet a Momentumnak, elveszítik a maradék hitelességüket is.

“Minden szava igaz” – állította egy magas rangú pécsi momentumos

Lapunk több pécsi momentumossal is beszélt kedden este, köztük magas pozícióban lévőkkel is a beérkezett “leleplező” levélről, illetve annak tartalmáról. A beszélgetések alapján az látszik, hogy a nyilvánosságra került levélnek nem örülnek, mert nem akarták kivinni a házon belüli nézeteltéréseket; de a szövegben írt állításokat megerősítették, sőt egyikük még úgy is fogalmazott, hogy a levél minden szava igaz.

Megerősítették azt is, indult etikai vizsgálat Nemes Balázs csalási ügyében a párton belül; és megtudtuk azt is, hogy már tisztújítást is kezdeményeztek.

Több momentumos szerint ugyanis csak ez utóbbi lehet a valódi megoldás: ameddig Nemes Balázs ott van, a Momentum láthatatlan marad Pécsett és Baranyában, baloldali MSZP-DK érdekszövetség teljesen elnyomhatja őket. A tisztújításra decemberben vagy januárban kerülhet sor, de az sincs kizárva, hogy megvárják ezzel a 2022-es választásokat. Ez az elnökség döntésétől függ – magyarázták, vagyis attól, hogy még a kampány előtt le akarják-e tudni a balhét, vagy csak a választások után, megpróbálva szőnyeg alá söpörni addig az ügyet.

Legsúlyosabb állítás: csalással győzött Nemes Balázs, ezzel lehetett városi elnök

A hosszú levél részletesen ír arról, hogyan győzött Nemes Balázs a legutóbbi tisztújításon, illetve miért “kiskorúsította” a párt egyéniben győztes önkormányzati képviselőit, hogy azok érdemben ne tudjanak védekezni, vagy a nyilvánosság elé tárni, hogy mi folyik a pécsi városvezetésben. Erről így fogalmaz a szöveg:

Azért, hogy jó maradjon a polgármesternél, munkát közelről még nem látott pécsi elnök hatalmi szóval kiskorúsította a frakció munka- és élettapasztalattal bőven rendelkező tagjait. A Momentum aktív pécsi tagjai számára az önkormányzati képviselők folyamatos megalázása már vállalhatatlanná vált, amit megfejelt a pécsi elnök sajátjain átlépő, az MSZP-vel cinkosan kokettáló magatartása. Ezért a helyzet megvitatására a pécsi szervezet rendkívüli közgyűlésének összehívását kérték, melyre április 27-én került sor.

A Momentum április 27-i pécsi közgyűlésének előkészítése és lebonyolítása során tudomásunk szerint többen és több pontban is durván sértették a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseit. Ezen szabálysértések mellett kirívó etikátlanságok sora terhelte a rendkívüli tisztújítás folyamatát, annak előkészítését, lefolytatását és a szavazást. De megtörtént a legsúlyosabb is, ami egy választáson megtörténhet. Alapos a gyanú, hogy a tisztújítás szavazása során többek részvételével szervezett csalás, csalások történtek, melyeknek az volt a célja, hogy a szervezet elnöke újraválasztásra kerüljön, hogy a pécsi politikában ne mutathassa meg magát a Momentum pécsi szervezetén belüli hiteles alternatíva” –
írják a levélben. Majd így folytatják: “A Momentum pécsi szervezetének április 27-i közgyűlésén a hírek szerint

elkövetett csalásokban és azok megszervezésében tudomásunk szerint a párt megyei elnöke, aki egyben Baranya megyei önkormányzati képviselő is, továbbá a párt komlói önkormányzati képviselője, egyben a Momentum küldöttgyűlésének tagja és a párt komlói elnöke vettek részt. A két komlói tag pécsi tagok nevében adott le szavazatot, melyet tudomásunk szerint a megyei elnök szervezett meg. Információink szerint további három Budapesten élő tag szavazott illetéktelenül, de a hozzánk eljutott hírek alapján más SZMSZ sértések is történtek. Így tudták biztosítani, hogy Nemes Balázs maradhasson a párt pécsi elnöke.

Minden információ azt erősíti meg, hogy ezek a súlyos szabálytalanságok Nemes Balázs tudtával és beleegyezésével történtek, és ezek nélkül április óta nem ő lenne a párt pécsi elnöke.

Információink szerint a nyár végén a tisztújítás teljeskörű kivizsgálását kezdeményező beadvány készült a Momentum Etikai és Felügyelőbizottsága részére, mely a hírek szerint kétséget kizáróan bizonyítja a csalással leadott szavazatok tényét. A beadvány sorsáról nincs információnk, de úgy tudjuk, hogy a vizsgálat nem került lezárásra. Az Etikai és Felügyelőbizottsághoz eljuttatott kivizsgálási kérelemről a pécsi frakció tagjai minden bizonnyal ismeretekkel bírnak” – részletezi az írás. (A teljes levelet cikkünk alatt lehet majd elolvasni – a szerk.)

Ki írta a levelet?

Az írás “tónusából” lapunk arra következtetett, hogy a pécsi Momentum-frakcióból írhatta valaki a szöveget, túlságosan pontos információk olvashatók ki ugyanis a levélből, amit csak belsős láthatott, élhetett meg. Végül ezt forrásaink nem erősítették meg, igaz, teljesen kizártnak sem tartották.

Volt olyan forrásunk, aki Körömi Attilára tippelt, mint a levél szerzőjére. Informátoraink szerint a párton belül a leghangosabb vita és feszültség Körömi és Nemes között volt. Az előválasztási kampányban pedig Körömi nyíltan ki is állt Mellár Tamás mellett, kifejtve, hogy miért nem saját párttársát, Nemes Balázst támogatja, ami igen szokatlan lépés egy párton belül. Forrásaink szerint azonban Köröminek nem lehetett ilyen mélységű rálátása a városházi balhékra; ráadásul azzal, hogy Körömi lemondott alelnöki tisztségéről, hátrébb is lépett egyet a “frontvonalból”; a Momentum iránti lojalitása viszont megkérdőjelezhetetlen – ecsetelték. A politikust többször kerestük, de nem sikerült elérnünk, nem reagált a kérdéseinkre sem.

Kerestük részletes kérdéseinkkel Nemes Balázst és a Momentum országos elnökségét is, valamint a frakció tagjait a levéllel kapcsolatban, de nem reagáltak kérdéseinkre. Nemes Balázsnak már a múlt héten – a durván viharosra sikerült, személyeskedésig menő közgyűlés után, amelyen végleg leszámolt a városvezetés a párt képviselőivel – is feltettünk kérdéseket, de nem akart reagálni azokra. Ezt küldtük neki akkor:

Szeretnénk érdeklődni, hogy a Momentum pécsi elnökeként Önnek mi a véleménye arról, hogy a párt egyéniben megválasztott képviselőit a városvezető frakció „kifúrta“ a bizottságokból, elvéve az elnöki feladatokat tőlük, illetve a Momentum által delegált FEB-tagokat indoklás nélkül hívták vissza az önkormányzati cégekből, így megnehezítve a momentumos képviselők számára (is) azt, hogy belelássanak a városi cégekben folyó munkába. Tisztelettel szeretném kérni, hogy válaszát legkésőbb péntek 10 óráig eljuttatni szíveskedjen szerkesztőségünknek, szeretnénk ismertetni az ön véleményét, álláspontját is a következő, témában készülő cikkünkben.

Ha a párt mégis válaszolna, akkor arról azonnal beszámolunk.


A teljes levél

(Megjegyzés: A téma iránt érdeklődők, és a teljes kép kedvéért hozzuk nyilvánosságra a hat szerkesztőségnek elküldött teljes levelet is. A párton belüli megerősített információink szerint ugyanis a levélben szereplő állítások akár bíróság előtt is igazolhatóak, és készültek az ügyben írásos feljegyzések is, illetve folyamatban van egy etikai vizsglat, ami azonban pillanatnyilag “elakadt” ugyan, de nem zárult le.)

A 2019-es önkormányzati választáson Budapesten kívül a legtöbb mandátumot Pécsen és Szegeden szerezte a Momentum, ami 3-3 képviselői helyet jelentett. Pécsen majdnem a negyedik is meglett. A pécsi ellenzéki összefogás kampányának előkészítése során a Momentum kampánytagjainak kemény ütközeteket kellett vívni az összellenzéki kampány mszp-s kampányfőnökével, így tudni lehetett, hogy győzelem esetén mire számíthat a Momentum Pécsen.

Azonban arra nem volt felkészülve a pécsi szervezet, hogy az egyik olyan tagja, aki nem vállalt jelöltséget, a győzelem után magára tárgyal, és a polgármesterrel kreáltat magának egy jól fizető pozíciót. Ezzel polgármesteri hivatali dolgozóként a polgármester beosztottja lett. Tőle függ az egzisztenciája. Ennek a pozíciónak a megszerzésével hátat fordított a három momentumos képviselőnek, ezért a polgármester visszatartó erő nélkül indíthatta el a pécsi Momentum frakció ellehetetlenítésének folyamatát. Azért került erre sor, mert a Momentum frakciója a kampány után is a zéró korrupcióhoz, az átlátható és demokratikus működéshez, az ’Ez a minimum!’-hoz ragaszkodott. Az lett a pécsi momentumos képviselők bűne, hogy egy új politikai kultúra megteremtése mellett álltak ki. 2020 szeptemberétől felgyorsult a közgyűlés városvezető koalícióján belül kialakult egyre mélyülő értékalapú konfliktus, mely a három momentumos képviselőnek az információkból, később pedig a koalícióból való kiszorítására ment ki.

2020 augusztus végén a Momentum pécsi szervezete a polgármesteri hivatali pozícióba segített tagját választotta meg elnöknek. Az elnöki és a polgármesteri hivatali pozíció együttes betöltése összeférhetetlen, de egyelőre ez senkit sem érdekel.

A Momentum frakciója és a polgármester között 2020 december és 2021 január folyamán tovább romlott a viszony, melynek több oka volt. Például a választóknak a kampányban tett ígéretek semmibe vétele, de a viszony végletes megromlására az tette fel a koronát, amikor a polgármester a járványhelyzettel visszaélve 2020 december közepén egy rovott múltú szocialista önkormányzati képviselőt nevezett ki puccsszerűen alpolgármesternek. A Momentum frakciója ezzel szemben kifogást emelt és Nyőgéri Lajos kinevezésének visszavonását kérte.

„Nyőgéri Lajos mszp-s képviselő Tóth Bertalan legszűkebb körének egyik kitüntetett arca, az önkormányzati kampány volt kampányfőnöke. A közgyűlés a gazdasági bizottság elnökévé választotta, de amikor napvilágot láttak azok a terhelő tények, melyek alapján még képviselőjelölt sem lehetett volna, a bizottsági elnökségről azonnal lemondott.
2021 február végéig zajlottak a frakciónk és a polgármester, továbbá a városvezető koalíció többi frakciója közötti, a képviselőink emberi méltóságát is kikezdő megbeszélések a polgármester legkisebb megegyezési szándéka nélkül, pusztán időhúzásból. Ennek során a pécsi elnök azt is letiltotta, hogy a frakciónk tényszerűen kommunikáljon, nyilvánosan elmondhassa érveit a választóknak. Skandalum!”

Azért, hogy jó maradjon a polgármesternél, munkát közelről még nem látott pécsi elnök hatalmi szóval kiskorúsította a frakció munka- és élettapasztalattal bőven rendelkező tagjait. A Momentum aktív pécsi tagjai számára az önkormányzati képviselők folyamatos megalázása már vállalhatatlanná vált, amit megfejelt a pécsi elnök sajátjain átlépő, az MSZP-vel cinkosan kokettáló magatartása. Ezért a helyzet megvitatására a pécsi szervezet rendkívüli közgyűlésének összehívását kérték, melyre április 27-én került sor.

A Momentum április 27-i pécsi közgyűlésének előkészítése és lebonyolítása során tudomásunk szerint többen és több pontban is durván sértették a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseit. Ezen szabálysértések mellett kirívó etikátlanságok sora terhelte a rendkívüli tisztújítás folyamatát, annak előkészítését, lefolytatását és a szavazást. De megtörtént a legsúlyosabb is, ami egy választáson megtörténhet. Alapos a gyanú, hogy a tisztújítás szavazása során többek részvételével szervezett csalás, csalások történtek, melyeknek az volt a célja, hogy a szervezet elnöke újraválasztásra kerüljön, hogy a pécsi politikában ne mutathassa meg magát a Momentum pécsi szervezetén belüli hiteles alternatíva.

Közben az önkormányzaton belüli helyzet ismég rosszabbra fordult. A csalással megválasztott pécsi elnök akkor is magára hagyta a Momentum képviselőit, amikor a frakciójának városvezető koalícióból való teljes kiszorítását célzó új frakciószerződés elfogadtatásának folyamata zajlott.

A pécsi önkormányzat 2021. július 13-i rendkívüli közgyűlésén jelentették be az MSZP, a DK, a Jobbik és a polgármester által gründolt Öttorony frakciók vezetői, hogy a frakcióik elnevezésében a Mindenki Pécsért előtagot Pécs Jövője névre cserélik. A Pécs Jövője Egyesület 2020. május 20-i bírósági bejegyzéssel alapított civil szervezet, mely információnk szerint a polgármester egyik bizalmasának címére került bejegyzésre. A bejegyzés dátuma is bizonyítja, hogy a polgármester és az MSZP az önkormányzati választást követően azonnal elindította a számukra akadályt jelentő tisztán politizálók kiszorításának előkészítését a városvezető koalícióból, hiszen a 2019-es pécsi ellenzéki győzelem mértéke miatt a minősített többséghez sem volt szükség az új politikai kultúra mellett kiálló momentumos képviselőkre.

A Momentum három képviselője nem írta alá a demokratikus elvekkel szembemenő új frakciószövetség szabályzatát, hanem az ellenzéki pártokat 2019-ben összefogó jelölő szervezet nevét, a Mindenki Pécsért előtagot tartotta meg továbbra is a frakció nevében. Jobban mondva, a Mindenki Pécsért a Momentum frakciótól nem vonta meg a névhasználat jogát, mert hűségesen kitartottak a kampányban tett ígéreteik mellett.

A Momentum pécsi frakciójának városvezetésből való teljes kiszorítása az október 19-i önkormányzati közgyűlésen zajlott le. Július 13-án papíron ez már megtörtént, de a bizottsági elnöki tisztségüktől és két bizottsági tagságuktól való október 19-i megfosztásukkal a helyi ellenzék közé lökték őket, ahogy azt tudomásunk szerint a polgármester a frakcióvezetőnek már augusztusban a szemébe mondta.

„Reggel 9 és 13 óra között ott ültem a közgyűlési teremben, és azzal szembesültem, hogy a képviselőink arcul csapásán keresztül a Momentum pécsi szervezetét alázta meg az az ember, aki a Momentum szavazói nélkül még mindig a FŐTÁV dolgozója lenne. A szervezet pécsi elnöke, a polgármester beosztottja nem volt sehol.”

A fentiek egy elektronikus levél alapján kerültek leírásra. A levél eredetije a pécsi önkormányzaton és a Momentum pécsi szervezetén belül zajló megdöbbentő folyamatokat mutatja be. A fentiek a levélnek csak egy részét foglalják össze.
A Momentum pécsi szervezetének április 27-i közgyűlésén a hírek szerint elkövetett csalásokban és azok megszervezésében tudomásunk szerint a párt megyei elnöke, aki egyben Baranya megyei önkormányzati képviselő is, továbbá a párt komlói önkormányzati képviselője, egyben a Momentum küldöttgyűlésének tagja és a párt komlói elnöke vettek részt. A két komlói tag pécsi tagok nevében adott le szavazatot, melyet tudomásunk szerint a megyei elnök szervezett meg. Információink szerint további három Budapesten élő tag szavazott illetéktelenül, de a hozzánk eljutott hírek alapján más SZMSZ sértések is történtek. Így tudták biztosítani, hogy Nemes Balázs maradhasson a párt pécsi elnöke. Minden információ azt erősíti meg, hogy ezek a súlyos szabálytalanságok Nemes Balázs tudtával és beleegyezésével történtek, és ezek nélkül április óta nem ő lenne a párt pécsi elnöke.

Információink szerint a nyár végén a tisztújítás teljeskörű kivizsgálását kezdeményező beadvány készült a Momentum Etikai és Felügyelőbizottsága részére, mely a hírek szerint kétséget kizáróan bizonyítja a csalással leadott szavazatok tényét. A beadvány sorsáról nincs információnk, de úgy tudjuk, hogy a vizsgálat nem került lezárásra. Az Etikai és Felügyelőbizottsághoz eljuttatott kivizsgálási kérelemről a pécsi frakció tagjai minden bizonnyal ismeretekkel bírnak.

Nemes Balázs a pécsi polgármesteri hivatal dolgozója, ezért őt a hivatalban el lehet érni. A Momentum komlói önkormányzati képviselője is elérhető a komlói hivatalon keresztül, ahogy a párt megyei elnöke is elérhető a megyei önkormányzaton keresztül. Azt nem tudjuk, hogy az Etikai és Felügyelőbizottság korábbi elnöke miért mondott le a nyár folyamán a bizottsági elnökségről és a tagságáról is. Tudomásunk szerint az ominózus pécsi tisztújító közgyűlésen is részt vett, így részese volt a szabályokat sértő folyamatnak, melyek ellen információink szerint nem tett semmit”.