Címlap Balhé Bíróság elé á...

Bíróság elé áll Dezső bácsi, a pécsi tanár, akit elítéltek azért, mert védte az iskoláját

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán lehet az első tárgyalás a Pécsi Járásbíróságon Dezső bácsi ügyében – tudta meg a Pécs Aktuál. A pécsi tanár, akit korábban tárgyalás nélkül ítéltek el, most a bíróság előtt, személyesen is elmondhatja vallomását, védekezhet. Eddig ilyen formában ez nem történt meg.

A pécsi történelemtanár ügye még szeptemberben mozgatta meg az internet népét, és buzdította összefogásra a szülőket, tanárokat és kívülálló civileket egyaránt. Akkor derült ki, hogy Jancsula Dezsőt elítélték azért, mert fellépett az iskola területén dohányzó, tanároknak és diákoknak is beszólogató fiatalok ellen. Történetét elsőként a Pécs Aktuál mutatta be, ebben a videóinterjúban:

„Több indítványt is előterjesztettem” – mondta a Pécs Aktuál megkeresésére Jancsula Dezső ügyvédje. Hidegné Dr. Csernik Aranka hangsúlyozta, mindent megtesz azért, hogy a bűncselekmény vádja alól felmentsék a pécsi tanárt, akit korábban tárgyalás nélkül ítéltek el.

– Azt látom, hogy a pedagógusoknak nincs megfelelő formában tekintélye, eszköze.

Nagyon érdekes az a társadalmi probléma, amivel szembe tudja találni magát egy pedagógus. Milyen fegyelmezési eszköz áll rendelkezésére egy olyan szituációban, amikor mások tanúsítanak jogellenes magatartást, konkrétan 18 év alatti gyerekek?

– tette fel a kérdést Hidegné Dr. Csernik Aranka, aki úgy gondolja, hogy jogszabály módosítása is megérett már.

Nemrég írtuk meg, hogy négy minisztérium is dolgozik Dezső bácsi ügyén, négy minisztérium szakértői vizsgálják azt az ügyet, és az ügy mögött rejlő jogi érveléseket és lehetőségeket, amely a pécsi tanár esetén alapul.

Ha elítélik jogerősen is, kirúgják az állásából, többet nem taníthat

Jancsula Dezsőt az zavarja leginkább, hogy miközben csak az iskoláját, diákjait, kollégáit védte, egyetlen újjal sem bántott senkit, nem volt erőszakos sem, őt ítélték el első fokon, de a gyerekeket zaklató, tanároknak beszólogató, iskolában cigiző fiatalokat semmilyen retorzió nem érte.

„AZ, HOGY ENGEM ELÍTÉLTEK EZÉRT, AZT ÜZENI A KÖRNYÉKBELI CSIBÉSZEKNEK, HOGY ITT BÁRMIT MEG LEHET TENNI, IDE BE LEHET JÖNNI, ITT SZABAD DOHÁNYOZNI, INNI, MOCSKOLÓDNI. ÉS HA AZ ITT DOLGOZÓ EMBER RÁJUK SZÓL, AKKOR AGRESSZÍVAN VISSZA LEHET SZÓLNI. EZ NEM PROBLÉMA. SŐT! MAJD AZ AZ EMBER KAP BÜNTETÉST, AKI ERŐTELJESEBBEN FEJEZI KI A REND IRÁNTI VÁGYÁT”

– fakadt ki a tanár, aki 36 éve tanít az intézményben, és nincs B terve.

170 ezer forint megfizetésére ítélte a bíróság, amiért “személyi szabadságában korlátozta a diákot”, ha azonban elfogadta volna a büntetést, akkor a jogi szabályozás miatt azonnal, mérlegelés nélkül elveszítette volna a munkahelyét; gyerekek, iskola közelébe pedig nem mehetett volna többet.

Kopasz fejet pumpálni

Az eset egy éve ősszel, a kertvárosi iskola területén történt. Egy fiatalokból álló csapat dohányzás miatt került összetűzésbe a Nevkóban dolgozó tanárral, Dezső bácsival. A gyerekek visszabeszéltek, a tanár állítása szerint “leköcsögözték”.

Az interneten keringő felvételen pedig az eseményeket néző diákok kommentálását is hallhatjuk:

“én már lecsaptam volna, pumpáltam volna a kopasz fejét”

– mondják.

A tanár és diák közötti szóváltás körülbelül 10 percig tarthatott. Ez idő alatt a tanár próbálja elmagyarázni, hogy az iskola területén tilos a dohányzás. A diákok viszont kérdőre vonják a tanárt.

A tanár és diákok közötti szóváltás után egyszer csak előlépett az iskola – azóta már elbocsátott – takarítója, aki “rendet akart tenni”. (A takarítóval készült videóinterjúnk ITT ÉRHETŐ EL!). A tettlegességig fajuló vitában Dezső bácsi már nem vett részt, a bíróság először tanúként kezelte a tanárt, a rendőrség sem indított vele szemben semmilyen eljárást. Majd Jancsula Dezső elmondása szerint jött a fordulat és vádlott lett belőle, később pedig egy borítékban megkapta az ítéletet is.