Címlap Baranya Baranya arany...

Baranya aranya: elkészült a geresdlaki mézeskalácsfalu, bár megették a hivatal egyik „falát”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Az egyik kollégám vette észre, hogy a hivatalból eltűnt az épület egyik oldala. Valószínű valaki nem tudott ellenállni a mézédes lapnak” – mesélte nevetve az adventi izgalmakat Habjánecz Tibor. Geresdlak polgármestere ennek ellenére nagyon büszke a helyiekre, akik immáron 14 éve készítik az ország legnagyobb mézeskalácsfaluját. A baranyai mesevilágnak is nevezett adventi látványosságot az ország minden szegletéből felkeresik. Mi sem hagyhattuk ki, évről évre visszajárunk.

100 házat építenek 3 hét alatt

November elején az asszonyok esténként eltűnnek a férfiak mellől – mondja somolyogva a polgármester, aki az adrenalint is érzi ilyenkor a levegőben.

14 éve Kettné Schmidt Tímea sütötte az első mézeskalácsot gyermekeivel

– Geresdlakon a nyugdíjasok mellett fiatalasszonyok és gyerekek is sertepertélnek. Három hét alatt húzzák fel a falu kicsinyített mását – teszi hozzá Habjánecz Tibor.

Még a gőzgombócfesztivált is megsütötték

– Az országosan is híres fesztiválunk mozzanatait is megsütötték az asszonyok. Már-már zavarbaejtően részletgazdag lett az idei falu. Van olyan ház, ahová jakuzzi is sült – vezet körbe bennünket a terepasztal mellett a polgármester.

Kató néni nyugdíjasként állt neki a mézes édesség gyártásának

Kató néni már nem tudja elképzelni a karácsonyt mézeskalácsfalu nélkül

– Érződik a boldogság ezekben a házakban. Olyan örömmel és izgalommal készítjük a gyerekeknek és a hozzánk látogatóknak, hogy mi magunk is a mese világába csöppenünk 3-4 hétre – mondja Varga Józsefné, akit a faluban csak Kató néninek hívnak.

Még a finnek is beszállnak ilyenkor

Geresdlak2
Élethűen, minden kreativitást felhasználva: a kiállítótérben 25 négyzetméteres az édes falu, a valóságban 80 hektár

– Szoktam mondani, hogy 900 lelkes ember van Geresdlakon. Ez annyiban érdekes még, hogy 34 finn család is él itt és ők is részt vesznek ebben az őrületben – mosolyog a polgármester.

Az alkotás öröme már 14 éve kovácsolja össze a helyieket. A kiállítást advent vasárnapján nyitják meg, látogatni előzetes bejelentkezés alapján vízkeresztig lehet.

Mesterlegényeknek köszönhetjük a mai mézeskalácsot

De hogy mi lesz a faluból, ha vége a karácsonynak? Valószínű ez a mézeskalácsfalu még augusztusban is ünnepi díszben lesz, hiszen addig egész biztosan állni fognak a házak.

Érdekesség, hogy Közép-Európába a vándorló mesterlegények hozhatták magukkal a mézeskalácsot. A 15. századtól készítették és a mai napig maradtak darabok belőle. Van olyan mézeskalács, ami többszáz éves.

Egykoron ütőfával készültek a mézeskalácsok, majd tészta rátéttel, ahol a tészta sodortatásával készítettek rá mintákat. Volt, hogy magocskákkal díszítették, a most ismert mézeskalácsaink pedig az eisoltak, azaz tojásfehérjével mázoltak.

Ha tetszett cikkünk, kövesd a Pécs Aktuált!