Címlap Arc Olyan öltönyö...

Olyan öltönyöket akart készíteni, amilyeneket James Bond viselt – szakmájának egyik utolsó mestere Gangel Benjámin

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országszerte ismerik a nevét. Színészektől kezdve zenészeken és politikusokon át nagyon sok ismert személyiségeknek készített már öltönyöket, és szép mennyiségben kap külföldi megrendeléseket is. Hogy miként lett a Pécsi Nemzeti Színház jelmezkészítőjéből kiváló szabó? Erről mesélt nekünk Gangel Benjámin.

 

A kétkezi munka nem volt számára ismeretlen

fotó: Horváth Gábor

Iparos felmenői hatására már kora gyermekkorától érdeklődéssel fordult az alkotó tevékenységek felé. Az általános iskola végén, amikor pályaválasztásra került a sor, a szabó szakmára esett a választása. Szakiskolai tanulmányai során Pálffy Imre volt a mestere, akitől elleshette a szakma csínját-bínját. Délutánonként Hajnal Attila szabómester műhelyében segédkezett, ahol szintén rengeteg gyakorlati tapasztalatra tett szert.

Lovászruhák, jelmezek, színház

Benjámin a szakiskola elvégzését követően 1995-ben a Pécsi Nemzeti Színház férfi jelmezkészítő műhelyében kezdett dolgozni. Itt lehetősége nyílt elmélyülni a különböző korok, stílusok viseleteinek megismerésében. Ebben nagy segítségére volt Gyurász Ferenc szabómester, aki ekkor már ugyan nyugdíjba vonult, mégis szívesen visszajárt és örömmel adta át széleskörű ismereteit az ifjú utódnak. Benjámin ezért a mai napig rendkívül hálás. A korhű viseletmásolatok, jelmezek mellett ebben az időben még aránylag kevés hétköznapi öltönyt készített, azokat is a kereskedelemben elérhető kevésbé finom minőségű szövetekből.

fotó: Horváth Gábor

– Nagyon élveztem a kreatív színházi munkát. Szabadjára engedhettem a fantáziámat és sokat kísérleteztem, míg egy-egy jelmez olyan lett, amilyennek a tervező megálmodta. Néhány év elteltével azonban megérett bennem az elhatározás, hogy saját vállalkozást indítsak, mert úgy éreztem, így tudok leginkább kiteljesedni.

Kezdetben a megrendelések többségét a zsinóros- és hagyományőrző viseletek, fellépőruhák tették ki, idővel ezeket váltották fel az elegánsabb és jó minőségű öltönymegrendelések.

– A vágyam az volt, hogy olyan kifogástalan, testhez igazodó, szép esésű öltönyöket készítsek, amilyeneket James Bond visel.

„Mindennap egy kicsivel jobbat” – a saját szabóság alapjai

1999-ben megnyitotta saját szabóságát a Ferencesek utcájában egy 36 négyzetméteres kis udvari műhelyben. A következő 20 évben itt alkotott többnyire egyedül, majd később egy varró kollégával kiegészülve.

Az első üzlet

– Máig nem tudom elhinni, hogy mi elfértünk abban a kis helységben. Minden gép, szövet, egymás mellé szorítva, míg a készülő ruhák a fejünk felett lógtak egy sínpályán. Egyedi hangulata volt.

Benjámin 2000-ben megnősült, 4 gyermeke született: Dorottya 20, Sarolta 18, Barnabás 13, Lúcia 12 évesek. Érettségi vizsgát tett, majd 2008-ban szerzett szakoktatói diplomát a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán.

2019-ben lehetősége nyílt egy sokkal tágasabb, kulturáltabb környezetbe költözni. A Makay István úti műhelyben és szalonban immár több mint 200 négyzetméteren zajlik a munka és az ügyfelek fogadása. Jelenleg 4 szabó kolléga mellett felesége, Petra segíti, aki átvette az egyre növekvő vállalkozással járó papírmunkát, a szövetrendelést és az ügyfélkapcsolatok ápolását, így Benjámin a termelés tökéletesítésére és a technológiák fejlesztésére koncentrálhat.

fotó: Szugfil Máté

Mitől lesz jó egy öltöny?

A tökéletes szabástól, a kifogástalan minőségű szövettől és az ezekhez igazodó belső rétegrendek kialakításától. Benjámin az évtizedek során rengeteg anyaggal dolgozott már, de elmondása szerint az angol szövetek a legkiválóbbak. Több, mint 6000 különböző szövet közül választhatunk, ha egy új öltönyt szeretnénk a Gangel Szabóságból.

Egy öltöny átlagosan 40-60 óra alatt készül el, évente közel 250-300 darabot készítenek.

A kereslet ugyanis egyre inkább nő! Manapság egyre színesebb és változatosabb a férfiak öltözködése is, azonban a karcsúsított vonalvezetésű, sötétebb kék árnyalatú öltöny most is nagy sláger.

fotó: Szugfil Máté

A megrendelői kör rendkívül széles: közéleti személyiségek, színészek, zenészek, tudósok, üzletemberek, de sok átlagember is megfordul Benjámin szalonjában az idősebbtől az egészen fiatal generációkig. Gyakran kap megrendeléseket külföldről is – jelenleg is készülnek darabok kanadai, kínai, svájci, osztrák megrendelők részére. A magas kereslet ellenére Benjámin mégis aggódik a szakma jövőjét illetően.

Kihalóban egy gyönyörű szakma

Megtudtuk tőle, hogy amennyiben nem változik a jelenlegi tendencia, akkor nagyjából 15 éven belül a férfiszabóság, mint szakma, teljesen eltűnik. Nincs utánpótlás, amit biztosítani tudná a fennmaradást. A pályaválasztás előtt álló fiatalok nem rendelkeznek szakmaismerettel és általában a szülők sem támogatják, hogy gyermekük szakmunkás iskolában tanuljon tovább gimnázium vagy középiskola helyett.

fotó: Horváth Gábor

A pécsi szabó szerint sokat javítana a képzés és a szakma megítélésén, ha a tanulmányokat a fiatalok érettségi bizonyítvánnyal zárhatnák. A mai világban ez már szinte elengedhetetlen, főleg ha a későbbiekben önálló vállalkozásban kívánnak dolgozni. Emellett már az általános iskolákban meg kellene ismertetni a gyerekeket a különféle szakmákkal, hogy ne csak az a néhány pálya közül válasszanak, ami jelenleg a köztudatban mozog.

– A szakmánk a végét járja. Nagy szükség volna használható tudást adó szakképzésre, ehhez elengedhetetlen a magas szintű szakoktatóképzés. Javítani kell a kétkezi szakmák imázsán. Megfelelő bérezéssel, szakmai megbecsüléssel biztosítani kell, hogy a kollégák a pályán maradjanak. Így van rá esély, hogy értékes tudásukat átadják a következő generációnak.  

fotó: Szugfil Máté

A fast fashionnal szemben meg kell mutatni a minőségi ruhagyártás előnyeit (tartós, fenntartható anyagokból készül, egyre zöldebb gyártási folyamatok során) ami a környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható.

Benjámin ennek ellenére pozitívan tekint a jövőbe, folyamatosan új projekteken dolgozik, a tradíciók megőrzése mellett lételeme az innováció. Bízik abban, hogy bár az utolsó órában, mégis sikerül átmenteni a jövőbe hőn szeretett munkáját, a szabó szakmát.

Fotók: Gangel Benjámintól