A csökkentés ellenére a teljes iparűzési adó beszedésére készül Pécs? Körlevélben riasztott emiatt egy könyvelőiroda!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azt írják, eddig csak a pécsi önkormányzatnál tapasztalták, hogy az 50%-os kormányzati csökkentést figyelmen kívül hagyták, és a teljes HIPA előleget szeretnék beszedni, ráadásul azonnal.

Számos ügyfelének küldött tájékoztató levelet egy komoly könyvelőiroda Pécsett. Ebben azt írják, a pécsi önkormányzat a teljes iparűzési adó (HIPA) előleget be akarja szedni, és a március 15-i törvényi határidő helyett azonnal.

A levél kattintásra nagyítható!

Azt írják, hogy 2021. február 25. éjfél volt a határideje annak, hogy a NAV felé jelezzék, jogosult-e a vállalkozás az 50%-os HIPA előleg csökkentésre. Ezt a könyvelőiroda jóval a határidő előtt meg is tette ügyfeleli esetében. Mint írják, a NAV az, amely ezeket a nyilatkozatokat továbbítja az önkormányzatok felé.

“A pécsi önkormányzat (eddig róla tudunk) ezen nyilatkozatok feldolgozását figyelmen kívül hagyva, mindenki részére kiküldte az előlegekről szóló levelet a teljes előleg összegről! Ráadásul a 2021. március 15-i határidőt is figyelmen kívül hagyva, azonnali befizetést kérnek!”

– fogalmaztak szó szerint.

A könyvelőiroda arról is biztosítja az ügyfeleit, hogy hétfőn magyarázatot fognak kérni a pécsi önkormányzattól minderre.

Lapunk is küld kérdéseket az önkormányzatnak és a NAV-nak is, hogy kiderítsük, mi történhetett. Amint válaszolnak, új cikket írunk majd.

A könyvelőiroda körlevele azért is érdekes, mert tudunk olyan pécsi vállalkozókról, akik szintén levelet kaptak a pécsi önkormányzat adóirodájától, de nekik az 50%-os HIPA előleg befizetéséről küldtek értesítést. Ez tehát ellentmond a fenti levélnek.

Cél: túlélni a járvány miatti gazdasági zuhanást

A miniszterelnök tavaly december 19-én jelentette be, hogy egyebek mellett az iparűzési adóhoz is hozzányúlnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretében. Eszerint 2021 év végéig a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra, az iparűzési adó előleg pedig 50 százalékkal csökken.

A döntés ellen több ellenzéki vezetésű város – köztük Pécs – tiltakozott a karácsonyi díszkivilágítás lekapcsolásával. Ebből Pécsett komoly botrány is lett.

Az iparűzési adó hazai csökkentését az Európai Bizottság is jogszerűnek találta, a magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig üdvözölte (az ötlet is onnan jött).

A HIPA csökkentése komoly terhet ró az önkormányzatokra, ezért a miniszterelnök közölte, a települések kompenzációra számíthatnak. Hogy ez hol tart Pécs esetében, arról EBBEN a cikkünkben számoltunk be részletesen pénteken.

UPDATE: Elismerte az önkormányzat, hogy nem a csökkentett HIPA összegről küldött értesítést a pécsi vállalkozóknak!

Felkerült erről egy dokumentum az önkormányzat oldalára szombaton!

Hirdetés
Előző sztori

Rendkívüli szünetek jöhetnek a pécsi általános iskolákban március 15-ig!

Következő sztori

Megesett, hogy hazavitték a szennyest kimosni, mert nem volt víz a klubnál

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1