Címlap Gazdaság Véget értek a...

Véget értek a pécsi átvilágítások, a héten már nyilvános lehet az anyag

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár eddig is voltak eredményei, az átvilágítások teljes anyaga nyilvános lehet már a héten - közölte lapunk érdeklődésére Pécs gazdasági alpolgármestere.

Tavaly októberben indította el Péterffy Attila polgármester az önkormányzat és cégei, intézményei átvilágítását. Erre azért volt szükség – magyarázta, mert már a választási kampánya kezdetén annyi „pletykát, mendemondát és vélekedést hallottak”, hogy úgy érezték, ezeknek a végére kell járniuk.

Viszonylag gyorsan eredményeket produkáltak a vizsgálatokat végző ügyvédek. Ezek eredménye lett egyebek mellett:

  • menesztették a Pécsi Vagyonhasznosító vezetőjét, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen
  • menesztették a Zsolnay Örökségkezelő vezetőjét, és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen
  • merevlemezek tűntek el a PSN Zrt-ből, amiért feljelentést tett információs rendszer vagy adat megsértése és lopás gyanúja miatt a cégvezető
  • az Ügyvédi Kamaránál panaszt tettek egy pécsi ügyvédi irodával, ügyvédnővel szemben, letéti pénzek szabálytalan kezelése miatt

Tudomásunk szerint január vége óta nem jött elő a városvezetés komolyabb és újabb hírrel ezekről az átvilágításokról. Volt egy május végi sajtónyilatkozat, amiben Bodnár Imre – a polgármester által felkért ügyvédi társaság vezetője – árult el részleteket a ZsÖK-öt érintő, szerintük gyanús reklám-szerződésről. (Erre akkor részletesen reagált Vincze Balázs, a megvádolt egykori cégvezető, aki azt állította: „nagyon nincs képben” az ügyvéd – a szerk.) És hirtelen előkerült júliusban egy polgármesteri közlemény is az érintett ügyvédnőről, aki szintén nem maradt csöndben és reagált ezekre a vádakra.

A napokban rákérdeztünk Ruzsa Csaba alpolgármesternél, hogy mik a legfrissebb hírek, hogyan állnak az átvilágítások, amelyeket a COVID-járvány miatt Péterffy Attila meghosszabbított, mivel a polgármester bejelentése óta nem igazán volt komoly hír, vagy sajtótájékoztató ezekről, illetve az átvilágítások eredményeiről.

Az alpolgármester érdeklődésünkre közölte, hogy a cégeket érintő átvilágítások véget értek, és az önkormányzat pénzügyi átvilágítása is már célegyenesbe fordult. Olyannyira, hogy a 84 oldalas anyagot a napokban fel is teszik a város honlapjára.

Kerestük az önkormányzat honlapján az átvilágítások anyagait, de nem találtuk meg.