Címlap Hírek 50 éve rombol...

50 éve rombolták le Pécs egy részét, a Szigeti városrészt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több száz házat romboltak le a 60-as és a 70-es években a Szigeti városrészben, hogy a szocialista mintára panelrengeteget húzzanak fel a helyére. Mutatjuk, hogy nézett ki jelenlegi Tettyéhez hasonló városrész.

A lebontott házak mögött 400 ágyas klinika, és a Pius templom látható.

Kis utcácskák, egyszintes házak

A régi Szigeti városrész valamikor teljesen más képet mutatott, mint napjainkban. Sok kis utca, többségében egyszintes épületekkel beépítve. De mindennek mennie kellett, mert helyére paneleket álmodtak meg.

Mindent lebontottak volna a Tettyéig, panelek lettek volna mindenütt

Azt tervezték, hogy belvárostól keletre található családi házas részt is elbontják, egészen a Budai városrészig. Ez csak „félig” sikerült. A Szigeti városrészben csináltak „helyet” a nagyobb épületeknek. Ezért eltűntek a maszek kisboltok, üzletek, műhelyek is. Az átalakuló térszerkezet az életmódot is gyökeresen átformálta: a kispolgári miliőt felváltotta a szocialista életstílus.

Így festett a POTE anno, azaz a Magyar Királyi honvéd hadapródiskola épülete

Ez a POTE eredeti épülete! Így nézett ki!

A rombolás legszomorúbb példája pécsi Magyar Királyi honvéd hadapródiskola épületének átalakítása volt, amely jelenleg a PTE orvosi karának főépülete. Az átépítést 1965-ben kezdték meg a meglévő épületek átalakítását. A korábbi pazar neobarokk épületet lapos tetős, téglalap alaprajzú, modern épületté változtatták át. 

1600 lakásos lakótelep „kellett”

1968 ősszén 1600 lakásos lakótelep alapozásához láttak hozzá a Szigeti városrészben. Az első lakásokba alig egy év múlva már beköltözhettek a lakók.

– A Honvéd és a Rókus utca között lerombolt házak, eltűnt utcácskák, kerítés nélküli kertekben szomorkodó poros barackfák. Óriási díszlet egy Monstre Háborús filmhez? Nem, Jakab József a III/I-es építésvezetőség helyettes vezetője szerint ezen a romhegyen élül fel K/6-os  tipusú panelház, benne 320 lakással – írta a korabeli sajtó.

A bontásról Tüskés Tibor pécsi író, a Nagyváros születik című könyvében pedig ezt írta:

„Aki évekkel ezelőtt járt erre, és régi ismerősét keresi, se a házat, se az utcát nem találja. Megszűntek a kertek, a virágágyások, a belső udvarok, s velük együtt a személyesebb élet keretei.”

A Régi Pécs blogon a régi lakók még ma is szomorúan emlékeznek vissza rombolásra.

„Akkoriban volt egy kis bolt a sarkon ahol mindig a reggelit megvette édesanyánk nekünk a kiflit és a zacskós kakaót. Egyszer munkások dolgoztak az óvodában és a kerítésnél találtunk egy papír 20 Ft-ost amit ők veszíthettek el, azon óvónénivel vettünk Tejdropszot a ovis társainknak nekünk meg mini boci csokit!”

„70- 80 százalékban jó állapotú családi házak voltak. Részt vettem a szanálás előtti felmérésben. Sokaknak egy élet munkája volt benne.”

„Nagyon szerettem ezt az árok szerű utca részt! Amikor matek korrepetálásra mentem, inkább kerültem errefelé. A kereszt szüleim pont az utca végén laktak, ami enyhén elkanyarodott és egy kis domb volt a végén ezen állt a házuk!

„forrás: régi pécs, pécs8,