Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezzel megint eladósította a várost a baloldal - vágta a polgármester fejéhez az ellenzék. Péterffy Attila "kecskézett", "tyúkozott" és "ókorozott" a válaszában, vagyis cáfolt. Újabb erős szócsata volt, de csak részigazságokkal.

Már a hülyézéssel fűszerezett minapi Közgyűlésen is előkerült a téma, miszerint a városvezetés eladósította a várost, mivel 9 milliárdos hitelt vettek fel és elszórták az egészet – magyarázta az ellenzék.

Most azonban újra fellángolt ez a vita, miután a városvezetés egy meglehetősen sajátos stílusú – ugyanakkor a politikában nem szokatlan – közleményben tudatta:

befizettek egy újabb törlesztőrészletet a korábban Pécsnek nyújtott kormányztai támogatás miatt.

Ebben a hivatalos városházi kommünikében volt azonban néhány érdekesség is, de még mielőtt ezt bemutatnánk, érdemes felidézni a közgyűlési szócsatát, vagyis azt, hogy az ellenzék szerint mire költötték el Péterffyék ezt a 9 milliárdos hitelt:



Alku, de miről?

A pécsi városvezetés közleményben jelentette be, hogy „a kormányhatározatban rögzített határidő előtt, szeptember 28-án elutalta a pécsi önkormányzat az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét. A pécsi önkormányzat hiába kérte több alkalommal is a kormánytól az idei törlesztőrészlet átütemezését, így

szerdán 1 milliárd 750 millió forintos törlesztőrészletet kellett kifizetni”.

Mellékeltek egy részletes időrendi eseménysort is, amelyben viszont van jó néhány érdekesség – ezeket kiemeltük a szövegből. Eszerint

  • 2022. január 20. – A nehéz gazdasági helyzetben lévő önkormányzat levélben azt kérte a kormánytól, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások számára biztosított hiteltörlesztési moratóriumhoz hasonlóan az önkormányzat számára is engedélyezzék az idei évi törlesztőrészlet kifizetésének halasztását.
  • 2022. február 15. – A Pénzügyminisztérium válaszában leszögezte, hogy a kormány sem indokoltnak, sem támogathatónak nem találja az önkormányzat hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó kérelmét. A válasz szerint „ilyen jellegű kedvezményt még egyetlen önkormányzat sem kapott a központi költségvetés felé fennálló tartozásaira, így fennáll a veszélye annak, hogy precedenst teremtene” a kérelem.
  • 2022. június 17. – A pécsi önkormányzat újabb kérelmet juttatott el a Pénzügyminisztériumhoz az idei évi törlesztés visszafizetésének elhalasztása érdekében – hangsúlyozva, hogy nem a tartozás elengedését, csupán a 2022. évi törlesztőrészlet kifizetésének elhalasztását kéri.
  • 2022. augusztus 19. – Mivel a júniusi levélre nem érkezett válasz, ezért újabb kérelmet nyújtott be a pécsi önkormányzat. Ebben azt kérte a város, hogy a jelentős költségvetési hiány sikeres kezelése érdekében legalább az idei évre esedékes törlesztőrészlet 50%-ának visszafizetését ütemezze át a kormány 2025-re.
  • 2022. szeptember 6.A Pénzügyminisztérium levelében újfajta adósságrendezési javaslatot tett, mely szerint a város közvetett tulajdonában álló, regionális szinten hulladékgazdálkodást végző Délkom Kft. önkormányzati üzletrészét vásárolná fel az állam, az üzletrészt a Pécsi Tudományegyetem kapná.
  • 2022. szeptember 9. – Mivel a javaslat az egyszeri bevételnövekedésen kívül nem javítaná hosszabb távon a városi költségvetés helyzetét, ezért ezt a javaslatot a pécsi városvezetés nem támogatta. Ehelyett ellenjavaslatot tett. Ebben a pécsi önkormányzat egy, a Pécsi Tudományegyetem bevonásával megvalósuló országos zöldbusz mintaprojekt kialakításának reményében a Tüke Busz Zrt. kisebbségi állami tulajdonba adását, illetve alternatívaként a Pécsi Tudományegyetem hallgatói létszámemelése és fejlesztési céljainak megvalósítása érdekében a Bőrklinika területének állami tulajdonba adását kínálta fel.
  • 2022. szeptember 28. – Az önkormányzat javaslatára nem érkezett válasz, a 2020-ban kiharcolt adósság-átütemezés alapján viszont szeptember végén lejár az idei évi hiteltörlesztés befizetésének határideje, ezért a pécsi önkormányzat nem tehetett mást, és elutalta az erre az évre vállalt 1 milliárd 750 millió forintos törlesztőrészletet.

Amint az látszik a hivatalos szövegből, a Pénzügyminisztérium kivásárolta volna az önkormányzatot a Délkom Kft.-ből.

Nagy kérdés, hogy ezzel a lehetőséggel miért nem élt a városvezetés, főleg, ha ezzel csökkenthette, vagy akár teljesen le is nullázhatta volna a tartozást – ha az üzletrész értéke ezzel megegyezik.

A cégről több cikket is írtunk az utóbbi időben, ugyanis erősen felmerült a gyanú, hogy az addigi vezetőt politikai alapon távolították el a társaságtól,

AZ ADDIGI CÉGVEZETŐ HELYÉRE PEDIG EGY EXHŐERŐMŰVEST, SKUTNIK TIBORT VETTÉK FEL, AKI A PÉCSI ERŐMŰ TÜZELŐANYAG-BESZERZÉSÉT VÉGZŐ PANNON-BIOMASSZA KFT. MŰSZAKI VEZETŐJE VOLT 2015-IG. VAGYIS AKKORIBAN, AMIKOR PÉTERFFY ATTILA VEZETTE AZ ERŐMŰVET.

Ám nem csak új vezetőt kapott a cég, hanem további munkatársakat is felvettek, nem tudni, mi alapján – közérdekű adatigénylést is beadtunk korábban emiatt, de arra sem reagáltak még. Ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:


Zavaros ingatlanügylet a Bőrklinika körül

Amint látható, a városvezetés átpasszolta a volna – pénz helyett – az évente milliárdokba kerülő, mostanra rogyadozó Tüke Busz egy részét a kormánynak, illetve a volt Bőrklinika területét is felajánlották. Ez utóbbiról számos alkalommal írtunk korábban, például ezt:

Az ellenzék ingatlanmutyit sejtett a háttérben; nem is kicsit, erről is írtunk:

Végül egészen nyilvánvalóan is kifejezték nemtetszésüket az ügylet miatt:


Pénzéhség

A városvezetés törlesztőrészletről szóló közleményére az ellenzék is reagált. Szerintük

„Péterffy Attiláék egy kamatmentes, sokéves részletfizetési lehetőséget biztosító állami támogatás visszafizetése miatt kiabálták ma tele a sajtót, de arról mélyen hallgatnak, hogy hároméves ténykedésük miatt ma a város nagyobb adóssággal rendelkezik, mint mikor átvehették az önkormányzatot. Három év sem kellett nekik, hogy 9 milliárd forinttal eladósítsák Pécset. Ennyi hitelt vettek fel ugyanis, azaz többet, mint amennyivel az önkormányzat 2019-ben rendelkezett. Nem csoda, hogy ma csak hitelből épülhet bármi Pécsen, hiszen a baloldal olyan pénzéhséggel látott neki a város kasszájának a kifosztásához, mint a szocialista csokitolvajok ‘fénykorukban’

– írták. Hozzátették azt is, hogy

„Péterffyék százmilliókkal tömték ki politikus, üzleti és ügyvéd barátaikat, ennyit költöttek hasznavehetetlen tanulmányokra, koncepciókra, miközben egyetlen épkézláb városfejlesztési ötlettel sem álltak a pécsiek elé.

Ezt a szegénységi bizonyítványt valóban nehéz lenne magyarázni, így továbbra is maradt a másokra mutogatás. Most éppen megint a kormány a hibás azért, mert a baloldali városvezetés egyetlen javaslatot sem fogadott el azok közül, amelyeket a kormányzat felkínált nekik annak érdekében, hogy idén ne kelljen pénzben törlesztenie a városnak” – fogalmaztak.

Csőd-vita: jó a Fidesznek, jó a baloldalnak is

Valójában – a részigazságok ellenére – színtiszta politikai színjátékot adott elő a városvezetés és az ellenzék is. Ugyanis mindegyiknek „jó” a csődről és az adósságról szóló vita. A városvezetésnek azért, mert eltereli a figyelmet az esetleges kudarcokról, vagy az eredmények hiányáról, ők lehetnek a „megmentők” és a „felelős vezetők”; a Fidesznek pedig azért, mert a pécsiek jó része még bőven emlékszik a több mint „40 milliárdos szocialista adósságra”, amit sikerült összehoznia a korábbi baloldali városvezetésnek, és az abból való kikeveredés „sanyarú időszakára”. Vagyis azt üzenik: a baloldal megint eladósítja Pécset!

Korábban megírtuk azt is, minimum

csúsztatás, hogy Pécs csődben lett volna 2019 előtt, ezt egyébként az új városvezetés saját dokumentumai is igazolták már; illetve az „átadás-átvétel” során péterffy által aláírt dokumentum is

– amiről korábban már részletesen is írtunk.

Az is csúsztatás ugyanakkor, noha alapjaiban igaz, hogy Péterffyék 9 milliárdos hitelt vettek fel és eltapsolták az egészet. Ruzsa Csaba, gazdasági alpolgármester szerint ugyanis az önkormányzat ugyan valóban lehívott egy 9 milliárdos EIB hitelkeretet, de ezt azonban csak fejlesztésre lehet elkölteni hivatalosan, másra nem.

Ennek a 9 milliárdnak a sorsa szintén érdekes, de ezt majd egy önálló cikkben mutatjuk be később.

(Borítókép forrása: Péterffy Attila közösségi oldala)