Címlap Hírek Civilek a Mec...

Civilek a Mecsekért: „Péterffy Attilának fájt a kritika, amit nem bír elviselni”!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár ítélet is születhet első fokon abban a perben, amit Péterffy Attila, Pécs polgármestere még 2020-ban indított a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője ellen, és amely most pénteken folytatódik. Legutóbb július végén írtunk a szövevényes ügyről:

Péterffy Attila a bíróságon legutóbb azt mondta, ha Vicze Csilla nem nyilatkozott volna a sajtónak 2019-ben, akkor

”MÉG NAGYOBB ARÁNYBAN VÁLASZTOTTÁK VOLNA MEG” polgármesternek!

Vicze Csilla nem érti, hogy ennek miért van jelentősége, miért jelent ez a polgármester szerint személyiségjogsértést. Akkor „még” jobb polgármester lenne, mint így? – teszi fel a költői kérdést a civil zöldaktivista.

„Az volt bántó a számára valójában, hogy a szóvivő szerint az erőműben  évi 420 000 tonna fa elégetése káros hatással van környék erdeire, a környezetre. Péterffy emiatt azt állítja, hogy környezetkárosítás, azaz bűncselekmény elkövetésével vádolta meg Vicze Csilla, amely vád álláspontunk szerint  alaptalan. Mi mást is mondhatna egy környezetvédelmi mozgalom szóvivője, mint hogy ilyen nagy mennyiségű fa elégetése káros a környezetre?” – közölték Viczéék.

Most a környezetvédő is kifejtheti álláspontját és bizonyítékait

A pénteki tárgyalás azért lehet izgalmas, mert végre Vicze Csilla is előadhatja állápontját, megvédheti – vélt vagy valós – igazát.

„ÁLLÍTÁSAIM VALÓS TÉNYEKEN ALAPULTAK, KÖZÉLETI, KÖRNYEZETVÉDELMI KÉRDÉSBEN ÉRTÉKÍTÉLETET TARTALMAZTAK, AMELYEK A VÉLEMÉNYALKOTÁS  LOGIKÁJÁNAK MEGFELELTEK, nem Péterffy Attila magánéletével kapcsolatos bántó, megalázó közlés volt, hanem a polgármesterjelölt szakmai múltjáról mint közéleti kérdésről való vélemény”

– állítja az asszony.

„A CMM környezetvédő mozgalom álláspontja szerint rossz az a technológia, amit a Hőerőmű alkalmazott Péterffy vezetése idején. A hőerőműben a régióból származó óriási mennyiségű fa és faipari melléktermék elégetéséből állítanak elő villamos energiát 25-30%-os hatásfokkal. Vagyis a hő csupán melléktermék – magyarázzák.

Bár Péterffy Attila többször is célzott arra, hogy Vicze Csilla politikai okokból kritizálta, ezt a környezetvédő visszautasította. „Tény, hogy alperesnek semmiféle személyes politikai céljai nem voltak, a választáson nem indult, egyéni érdekek nem vezették” – magyarázták.

„Péterffy Attilának polgármesterjelöltként viszont fájt a kritika, amit nem bír elviselni, ezért jogkövetkezményért kiállt”

– tette hozzá az asszony.

Szólás- és véleményszabadság nélkül nincs vita sem

Vicze Csilla álláspontja szerint Péterffy Attilával mint közfeladatot gyakorló személlyel szemben a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, ugyanis nagyobb mértékű tűrési kötelezettsége van a közszereplőnek.

„A társadalmi, politikai viták szabadsága és sokszínűsége nélkül nincs demokratikus közvélemény, nincs demokratikus jogállam. Jelen ügyben lényeges körülmény, hogy az egyik oldalon egy civil áll hatalmi helyzet nélkül, míg a másik oldalon több párt teljes szervezeti hátterével, támogatottságával egy polgármester.

A civil kontroll megengedettsége a probléma feltárása érdekében a közélet természetes része  és közszereplő kontrolljának törvényes formája. Ennek korlátozása nagyobb társadalmi hátrányt jelentene, mint a közszereplő vélt vagy valós személyiségi jogainak a védelme” – véli Vicze Csilla.

Tény, hogy öt éven át szervezett a CMM és a CZM (Civilek a Zengőért Mozgalom) együtt biomassza fórumokat a Mecsek, Pécs tüdejének védelme érdekében. Az egész nagyvilágban a felelőtlen erdőpusztítás klímaváltozáshoz, ökológiai katasztrófához vezet, a CMM-CZM célja itt helyben, Baranyában az erdők megvédése – szögezi le a mozgalom szóvivője. Ezért a célért Vicze Csilla végsőkig elmegy jogi úton is – jelentette ki.

A pénteki tárgyalásról a Pécs Aktuál is tudósítani fog!

(A cikkben használt fotókat a Civilek a Mecsekért Mozgalom készítette akkor, amikor a pécsi hőerőművet Péterffy Attila vezette. A képeket a szervezet bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére)