Címlap Politika Egymással csa...

Egymással csatározik Pécsen a baloldal a hatalomért – Ki kerül ki győztesen?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elméletileg komoly esélyt kapott a pécsi jobboldali összefogás azzal, hogy három-négy, igazán emblematikus baloldali érdekcsoport csap össze Pécsen a hatalomért. Messze nincs már meg Péterffy mögött ugyanis az a baloldali összefogás, amit emlegetni szokott; de ebben semmi újdonság nincs. Már 2019-ben sem volt meg mögötte, 2021-re pedig végleg szétesett a mítosz.

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai szerint

bele akar szólni a városirányításba, ezért indul a választáson:

  • a DK-MSZP-Jobbik-Momentum (Péterffy Attila),
  • a 2019-ben még Péterffyt indító Mindenki Pécsért Egyesület és az LMP/Pécs Most Egyesület (Mellár Tamás, Keresztes László Lóránt),
  • a Tiszta Kezek (Bognár Szilvia),
  • és a Kétfarkú Kutyák (Martos G. Csongor)

Az teljesen világosan kiolvasható a Mindenki Pécsért/Pécs Most és a Kétfarkú Kutyák indulásából, hogy elégedetlenek Péterffy Attila eddigi tevékenységével, és szeletet kérnek maguknak a tortából, ezért olyan pozícióba próbálják lavírozni (rossz nyelvek szerint: zsarolni) magukat, hogy nélkülük ne lehessen dönteni. A támogató szavazataikat viszont nem adják majd ingyen. Ennél többet viszont nem akarhatnak elérni, ezért sem indítanak polgármesterjelöltet. Tehát nem akarnak rendszert váltani Pécsen, csak több hatalmat és erősebb pozíciót szeretnének kivívni, hogy a következő években ne lehessen őket úgy félresöpörni, ahogy tették ezt velük 2019 óta.

A Tiszta Kezek céljai világosak, már ha hinni lehet annak a közleménynek, amelyben ezt részletesen a nyilvánosság elé tárta Bognár Szilvia. Ők nemcsak képviselői helyekre pályáznak, hanem polgármesterjelöltet is állítanak Péterffyvel szemben. Ők „véget akarnak vetni Pécs kirablásának, ami az elmúlt ciklusokat jellemezte, és annak az urambátyám-rendszernek is, ami ennek része, és ami eddig gátolta a város fejlődését„, és szerintük a Páva Zsolt-féle városvezetés pont olyan rossz volt, mint a mostani Péterffy-féle városvezetés. Az a céljuk, hogy

Pécs sikeres és modern nagyváros lehessen. Olyan város, ahol minden pécsi biztonságban érezheti magát, mindenkinek lehetősége van a tisztes gyarapodásra és az előrejutásra, ahol a szorgalmat, a munkát, a kitartást megbecsülik és díjazzák, ahol a minőség számít. Olyan várost szeretnénk, amely gondoskodik a lakóiról és segíti őket a mindennapokban”.



Péterffy Attila és a mögötte álló balos érdekkörök az elmúlt években alaposan magukra haragították az őket hatalomba segítő, szintén baloldali, liberális köröket és érdekcsoportokat. Azzal, hogy ejtették és partvonalra tették nem csak ezen körök vezető szereplőit, de azoknak a céloknak a megvalósítását is, amelyet 2019 előtt még együtt, közösen állítottak fel és vállaltak.

(Emiatt alakult ki egyebek mellett az úgynevezett 12 pontos követelés is, 2020-2021-ben – a szerk.) Most ezek a körök szeretnének visszavágni, és nem akarják újból elkövetni azt a hibát, hogy megbíznak egy látszólagos szövetségesben, akiről már igen rövid időn belül kiderült, hogy csak átverte és felhasználta őket.



Tud-e ebből a baloldali belháborúból profitálni a pécsi jobboldal?

A Pécs Aktuál egyelőre nem rendelkezik megbízható közvélemény-kutatói, vagyis tényszerű támogatottsági adatokkal. A lapunkhoz eljutó belső hírek szerint viszont már csak alig pár százaléknyi különbség van Csizmadia és Péterffy között. Ha ez igaz, akkor a baloldali belháború jól jön a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetségnek. Nem közvélemény-kutatást kell azonban nyerni, hanem választást – tartja az örökérvényű mondás.