Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sőt, Pécs legszenvedélyesebb rendezvényén a komfortos ölelést és a vezetés technikáját is megtanulhatják a tánc szerelmesei - áll a sajtóközleményben. A tangóshow szeptember 26-án az Uránbányász téren indul, a programok három napon át tartanak Pécsett.

Négy éve ünneplik a tangót Pécsett. Az ötletgazda P. Horváth Tamás, aki a Tettye leváltott önkormányzati képviselője és a város Kulturális Bizottságának elnöke nagy lendülettel vezette be a városi rendezvények sorába a szenvedélyes táncról való megemlékezést 2021-ben. Az akkori városvezetés szerint

Pécsre azért kell a tangó, mert 100 évvel ezelőtt nem kellett a tangó!

Azaz a városban megtiltották a nyilvános erotikával fűtött táncot (az országban egyébként mindenhol érvényes volt a tiltás – a szerk.), de Pécs az Pécs, itt pedig legyen szabad a tánc!

Egy, a tangózást kutató történész szóvá is tette három évvel ezelőtt mindezt:

„Szenzációhajhász rendezvény, fontos ügyekkel pedig nem foglalkoznak”

Egész pontosan ezt írta korábban, amit a TELEX is közölt:

„Örülök, hogy a pécsi közgyűlés (korábbi közgyűlés – a szerk.) tagjai időt és energiát szentelnek arra, hogy városuk történelméről olvasgassanak egy kicsit, de még jobban örülnék, hogy ha egyrészt tényleg fontos ügyekkel foglalkoznának, másrészt – ha már ide süllyednek – elsajátítanák a szövegértés képességét, illetve nem teljesen önkényesen értelmeznék és használnák fel az ún. kutatási eredményeket holmi szenzációhajhász rendezvény promózására” – írja Tumbleren Vámos Eszter történész, aki többek között a húszas évekbeli tánc- és zenepolitikai fejleményeket vizsgálta, részben dél-dunántúli példák alapján. 

Vámos Eszter azt is kifogásolta, hogy a pécsi városvezetők olyanokat mondanak, hogy mivel a rendelkezést nem vonták vissza, a tangó formálisan azóta is illegális volt Pécsen. Valójában azonban már fél év múlva, 1922 őszén visszavonták a tiltást. Csak annyi megkötés volt, mint máshol is az országban, hogy a táncokat egységesen és erotikamentesen szabad táncolni.

Pécs viszont annyira komolyan gondolta a tangó felszabadítását, hogy Péterffy Attila polgármester még az argentin nagykövettel is aláírt egy szándéknyilatkozatot, miszerint

„újra lehetővé teszik Pécsett a latin-amerikai tánc korlátozásmentes gyakorlását”.

Az ötletgazda P. Horváth Tamás nevéhez több országosan egyedülálló „projekt” is fűződik:

– Sétálóutcára engedte, terelte az autós forgalmat – erről itt írtunk

– Fák ültetése helyett hatalmas kaspókkal tarkította Pécs legszebb utcáját – erről itt olvashatsz

– Valamint volt egy kis kalamajka a tettyei légkondicionálók elhelyezése kapcsán is, mert P. Horváth szerint le kell szedni azokat, amikre nincs engedély – videónk itt

De hagyjuk is mindezt, hiszen ünnep lesz és foglalkozzunk a programokkal!

Itt vannak a helyek és időpontok, ahol lehet tangózni:

Szeptember 26-án, csütörtökön 16:30-kor Uránvárosban, az Uránbányász téren indul a tangózás, majd a Megyeri téren át egészen a belvárosig zakatol a Tangó Dotto kisvonat. Este a Széchenyi téren flashmob és utcabál várja az érdeklődőket a Tango Harmony Budapest zenekarral, amit hajnalig tartó milonga party követ a Szabadkikötőben.

Szeptember 27-én nyílik meg Juan Cruz Olivieri fotóművész „Argentin identitás: Gaucho kultúra és a mate” című fotókiállítása a Zsolnay Negyed E78-as épület Kemence Galériájában, amit 16 órakor a fesztivál hivatalos megnyitója követ. A köszöntő beszédek után bemutatkoznak a 2022-es Buenos Aires-i világbajnokság Tango Pista kategória nyertesei, Cynthia Palacios és Sebastián
Bolívar.

A fesztivál programjai között szerepel továbbá táncjáték, a 25 éves Tango Harmony Budapest zenekar ünnepi koncertje, filmvetítés, különféle tangó stílusok bemutatója (mint a canyengue, tango de salón, vals, tango nuevo), kezdő táncoktatás, masterclass, táncos-irodalmi műsor és a Pesti Tangó Színház művészeinek előadása. Az Argentin Tangó Show keretében a színes színpadi forgataggal, a show világával Budai László, Hegyi Maya, valamint meghívott vendégeik és az Argentin Tangó Táncszínház táncosai ismertetik meg a nézőket.

Szeptember 28-án 21 órakor kezdődik a Tangó Bál az E78-as Koncertteremben. Díszvendég fellépők: a 2022-es Buenos Aires-i világbajnokság Tango Pista kategória nyertesei – Cynthia Palacios és Sebastián Bolívar. A fergeteges zenei hangulatot Ludányi Anita DJ biztosítja. Szeptember 29-én Tangó Piknikre várják az érdeklődőket a Tettyei romoknál.

Három napon át változatos témákban lesz oktatás a Zsolnay Negyed E78-as Panoráma termében, például a kreatív improvizációs technikákról, a komfortos tangó ölelésről, a követés és vezetés technikájáról, valamint arról, hogy hogyan lehet jól kapcsolódni magunkkal és másokkal.

A Tangó Ünnep programjai a Szabadkikötőben zajló milonga és a Tangó Bál kivételével ingyenesek. A bálra elővételes jegyek kaphatók a Zsolnay Örökségkezelő Infopontjain és online az alábbi linken: https://jegymester.hu/production/383410/tango-bal/38034366