Címlap Hírek Hétszázezres ...

Hétszázezres titkárnői fizetés és belső feszültségek miatt távozhatott a polgármester kabinetfőnöke!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Távozási hullám indult be pár hónapja a pécsi városvezetés környezetében – erről több cikket is írtunk. Lapunkhoz olyan nem megerősített információk jutottak el akkor, miszerint

„bérfeszültségek és belső konfliktusok” miatt távozhatott a pécsi polgármester kabinetvezetője.

Hogy ezt ellenőrizni tudjuk, még a nyár elején közérdekű adatigénylésben kértük ki Péterffy Attila kabinetjének – vagyis legszűkebb, bizalmi embereinek – működési költségeit; de az összehasonlítás miatt kikértük a Páva Zsolt kabinetjének adatait is. Az azóta eltelt idő alatti „természetes” bérváltozásokat is figyelembe véve, túl nagy különbség nincs a két kabinet között, bár Péterffyé szerintünk jobban átlátható és értelmezhető. Igaz, ennek oka lehet az is – tudtuk meg, hogy Páva utolsó ciklusa második felében, az Államkincstárral való együttműködés miatt, a kabinetbe vonta össze azokat az osztályokat is, amelyek korábban önállóak voltak. Így Páva utolsó két-három évében már nem klasszikus kabinet volt, hanem amolyan „hibrid” rendszer, amit láthatóan Péterffyék vissza is rendeztek, illetvemegváltoztatták a szervezeti egységek neveit, valamint létrehoztak újakat is.

Mi az a kabinet? Még mielőtt bemutatnánk a tényadatokat, érdemes röviden meghatározni, mit is jelent a polgármesteri kabinet.  Általában ez az a szűk, bizalmi testület, amely közvetlenül a polgármester mellett működik, "neki jelent", és lényegében legfontosabb feladatuk az, hogy keresztülvigyék és érvényesítsék a politikai akaratot a hivatalban, adminisztrációban. Emellett olyan bizalmi szakfeladatokat látnak el, amelyek túlmutathatnak a puszta szakmai kereteken, fontos a diszkréció és a munkának nyilvánvaló politikai hatása is van.

Több százezres titkárnői fizetés, jutalmak és cafetéria

Páva Zsolt három kabinetfőnököt is elfogyasztott 2014 és 2019 között. Ciklusa legelején, 2014-ben a későbbi alpolgármester, Girán János vezette a kabinetet havi 606.000 forintos bruttó fizetésért, amire további és egyszeri 2.270.120 forintos bruttó jutalmat kapott év végén. (Az összegeket minden esetben bruttóban tüntetjük fel a továbbiakban is, azaz adózás előtti forintokról van szó. Tehát a nettó bér ezeknél az összegeknél kevesebb volt – a szerk.)

Páva Zsolt kabinetje 2018 – a kép nagyítható (Forrás: Pécsi Polgármesteri Hivatal)

2015-ben Dr. Partos János vette át a kabinetvezetői feladatokat. A jogász végezttségű kabinetvezető havi bére 600 ezer forint volt, és további 600 ezer forint egyszeri jutalmat kapott az év végén. Fizetése 2016-ban nem változott. 2017-ben viszont 51 ezer forinttal emelték a bérét, így akkor már havi 651.100 forintért dolgozott, éves egyszeri jutalma viszont maradt 600 ezer forint. 2018-ban is ő volt még Páva Zsolt kabinetvezetője, de abban az évben nem kapott jutalmat. Talán azért, mert akkoriban köszönt el Páva Zsolttól és a pécsi Városházától (2018 októberében); forrásaink szerint szakmai nézetkülönbségek miatt, azért, mert „más elképzelései voltak a lendületet és a dinamikát illetően, mint a városvezetésnek”. Páva utolsó polgármesteri évében a kabinetet a korábbi kommunikációs és protokoll felelős vette át. Rabiné Kovács Eszter bére akkor 284.600 forintról 663.800 forintra duzzadt, viszont jutalmat ő sem kapott.

Páva Zsolt kabinetje 2019 – a kép nagyítható (Forrás: Pécsi Polgármesteri Hivatal)

2019 októberében Péterffy Attila lett a polgármester, és új kabinetet alakított ki. Információink szerint már ő is a harmadik kabinetfőnökét fogyasztja mostanra – a közel három éves városvezetői pozíció alatt. Ciklusa elején, Brambauer Zsolt volt a kabinetfőnök, az ő havi bére 660.000 forint volt, és az évi 242.812 forintos cafetéria időarányos része illette meg 2020 június 1-ig, akkor ugyanis elköszönt Péterffytől. 2020 év közepétől a kabinetfőnöki teendőket az addigi jogi referens, dr. Lukácsiné Major Zsuzsanna vette át, havi 650.000 forintos fizetésért. Neki további 245.000 forintos cafetéria járt, és 300.000 forintos jutalmat is kapott 2021-ben, illetve 49 ezer forintot többlettmunkáért. Lukácsiné fizetését emelték a következő évben, 729.600 forintra, a cafetéria összege pedig további 275.000 forint volt. Amint azt megírtuk, Lukácsiné azonban szintén távozott azóta. – Péterffy Attila szerint azért, mert „nem bírta az általa diktált tempót” – nyilatkozta lapunknak a polgármester.

Többször is kerestük Lukácsiné Major Zsuzsannát, de nem fogadta a hívásunkat. Lapunk ugyanis a polgármester indoklásával ellentétben úgy értesült,

elsősorban nem a tempóval, hAnem bérfeszültséggel lehetett gond. Ennek oka az lehetett, hogy a polgármester asszisztense többek szerint „túlfizetett” volt. Martini Zsófia ugyanis 729.600 forintos havi fizetésnek örülhet idén, de már 2021-ben is havi 560.000 forint fizetése volt, amelyhez hozzácsaptak még év végén 499.500 forint jutalmat, illetve többletmunkáért járó pénzt, és emellett 245 ezer forintos cafetéria kerete is volt.

Úgy tudjuk, Lukácsiné távozásában ennek – és más belső, személyi feszültségnek – is szerepe lehetett, a „titkárnői”, asszisztensi felelősség ugyanis lényegesen kisebb, mint a kabinetvezetőé; más kvalitásokat is igényel.

Péterffy Attila kabinetje 2022 januártól – a kép nagyítható(Forrás: Pécsi Polgármesteri Hivatal)

Összehasonlításként: Páva Zsolt titkárnőjének, assziszentsének fizetése – a megszerzett közérdekű adatok alapján – 2014-ben 301.000 forint volt; a bére pedig 368.300 forintra nőtt 2019-re. Ő is kapott jutalmat: 2014-ben egyszeri 67.600 forintot, 2016-ban 331.800 forintot, 2019-ben 66.900 forintot.

Lelki terror?

Bár számos városházi forrásunk állítja, hogy nem jó a hangulat a Városházán és a vezetők stílusa rendre hagy kívánni valót maga után (egy ilyen esetről itt írtunk bővebben); ezeket az állításokat nagyon nehéz ellenőrizni. Ezek ugyanis szubjektív érzések az esetek nagy többségében; írásos nyoma ennek nincs, vagy nagyon ritka. Egyetlen konkrét szereplő nyilatkozott eddig lapunknak névvel arról, hogy tényleg tapasztalt ilyet. Bognár Szilvia, független önkormányzati képviselő konkrétan „munkahelyi lelki terrorról”, és a Városházán uralkodó „kusskultúráról” is beszélt a Pécs Aktuál exkluzív podcastjében korábban.