Címlap Balhé Kétmilliárd n...

Kétmilliárd nettóban: Rommá nyerte magát a pécsi városvezetés kedvenc kivitelező cége, amely volt, hogy egy kapavágást sem csinált

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megint döbbenetes adatokat ásott elő a Tiszta Kezek Frakció a pécsi városvezetés környékéről. Mint kiderítették: egyetlen, barátinak mondható cég igazán szerencsés volt az utóbbi években, mert sorban nyerte meg a közbeszerzéseket, amiket a pécsi városvezetés kiírt. (Pedig ezeken olyan nagyágyú cégek is elindultak, amelyek más pécsi önkormányzati cégeknek is bedolgoztak.) A nyilvánosságtól elzárt bizottsági üléseken pedig sorban döntettek százmilliókról, amelyek ehhez a céghez vándoroltak.

– Annak a gyanúja is felmerül jelen esetben, hogy

ILYEN ÉS EHHEZ HASONLÓ KIFIZETÉSEKKEL, KÖZPÉNZ TÍZMILLIÓK ÁTCSATORNÁZÁSÁVAL KÉPEZHETTEK KAMPÁNYPÉNZT ENNEK A FIATAL LÁNYNAK, ÉS A TÖBBI JELÖLTNEK IS.

Vizsgáljuk ezt a lehetőséget is, és az eddigi információk arra utalnak, hogy jó helyen tapogatózunk – magyarázta Hencsei Zsolt, a Tiszta Kezek Frakció egyik képviselője a Pécs Aktuálnak a napokban, amikor megírtuk: költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV, és vizsgálatot indított a Közbeszerzési Hatóság is, amiért 21 milliót fizetett a pécsi városvezetés egy baráti cégnek. Ráadásul a cég egyik tulajdonosával szoros összefüggésbe hozható Péterffy Attila egyik képviselőjelöltje is, a Demokratikus Koalícióhoz köthető Takács Lilla, aki most a 6. számú választókerületből szeretne bejutni a városvezetésbe.



A Tiszta Kezek arról tájékoztatta lapunkat, hogy hiteles, minden kétséget kizáró dokumentumok alapján bizonyítani tudják:

legalább NETTÓ: 1.993.255.661 forint,

vagyis pár forint híján 2 milliárdos megbízáshoz jutott ez a cég a pécsi városvezetéstől az utóbbi időszakban.

A lapunknak megmutatott, valóban hivatalos, belső dokumentumok szerint (amelyeket nem tudunk nyilvánosságra hozni azok „zárt” minősítése miatt) az alábbi projekteket pályázta meg sikeresen, vagyis nyerte meg ez a vállalkozás:

  • nettó 484.568.242 forint – Bánki Donát Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítése (TOP forrásból – zárt ülésen meghozott döntés – 104/2020 (VII.13.) számú határozat)
  • nettó 292.231.144 forint – Magyarürögi Vízfolyás rendezése II. (TOP forrásból – zárt ülésen meghozott döntés – 139/2020 (VIII.26.) számú határozat)
  • nettó 260.028.809 forint – Meszes Patak rendezése II (TOP forrásból – zárt ülésen meghozott döntés – 140/2020 (VIII.26. számú határozat)
  • nettó 138.264.553 forint – Nagy Jenő utcai Óvoda energetikai korszerűsítése (TOP forrásból – zárt ülésen meghozott döntés – 242/2022 (VIII.23.) számú határozat)
  • nettó 431.947.833 forint + nettó 59.912.636 forint – Család- és gyermekjóléti szolgálat és központ fejlesztése Pécsett (részben TOP forrásból – zárt ülésen meghozott döntés – 171/2023. (V.16.) számú határozat
  • nettó 210.401.099 forint + 10.898.100 forint – Ajtósi Dürer utcai Óvoda és Cseperedő Bölcsőde épületének energetikai korszerűsítése (TOP forrásból – zárt ülésen meghozott döntés – 172/2023. (V.16.) számú határozat / 166/2023. (X.31.) számú határozat szerint végül az összeg, ráemeléssel, nettó 227.629.487 forint lett
  • nettó 98.672.957 forint – Anikó utcai Óvoda áthelyezése – kivitelezés (TOP forrásból – zárt ülésen meghozott döntés – 437/2023. (XI.14.) számú határozat)

Ezen projektek majd’ mindegyikének egyébként a magyar államon keresztül érkező úgynevezett Területi Operatív Program (TOP) a forrása, fedezete, ami még inkább különös ízt ad a történetnek.

A Tiszta Kezek Frakció szerint az ilyen és ehhez hasonló ügyekből látszik, hogy alaposan érdemes kivizsgálni az összes – önkormányzati cégeknél is futó – projekteket, ugyanis azt gyanítják, hogy

egy igen jól behatárolható céges kör volt az, amely megbízáskhoz, vagyis súlyos tíz és százmilliókhoz jutott Pécsen az utóbbi években.

Esetenként akár úgy – emlékeztettek -, hogy a munkát el sem végezték, vagy nem megfelelő minőségben.

– Ha mi nem végezzük el azt a munkát, és ellenőrzést, hogy mire is fordították lényegében a pécsiek közforintjait az elmúlt években, akkor ezek sosem derülnek ki. Egyebek mellett ezt a munkát is folytatni kell, mert félő, hogy a pénzcsapokat igazán csak most akarják megnyitni a városban – magyarázta Hencsei Zsolt.

Lapunk kérdéseket küldött az érintett céggel kapcsolatban a városvezetésnek, egyebek mellett azt tudakolva, hogy miért kellett a legtöbb esetben zártan, a nyilvánosság kizárásával dönteni a fenti projektek esetében, és mennyire elégedettek a cég munkájával. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy szerintük nem problémás-e az, hogy egy olyan képviselőjelöltet támogat Péterffy Attila, aki egyértelműen közel áll ehhez a céghez, iletve annak tulajdonosához. Ha válaszolnak kérdéseinkre, arról beszámolunk. 

(Borítóképünk illusztráció!)