Megint fura interjút adott a pécsi polgármester

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 24-nek beszélt a Pécsi Nemzeti Színház direktorválasztásáról, de nem minden szeletét bontotta ki az igazságnak, a lap pedig vagy nem tudott erről, vagy elhallgatta. Bár Péterffy Attilának alapjaiban és általánosságban teljesen igaza lehet, a pécsi példája mégis mondvacsinált.

A hatalom szempontjából jól vizsgázott az új színháztörvény, a kormány simán átnyomta az akaratát több ellenzéki városban – ezzel a felütéssel indul a 24 cikke, amely az egri, a pécsi és a szombathelyi polgármesterrel készített interjút.

A cikk azt állítja, hogy

“Pécsett nem alakulhatott ki igazi verseny” a direktori posztra pályázók között,

mert a veszélyhelyzet alatt a közgyűlés jogkörét is gyakorló polgármester, Péterffy Attila inkább elébe ment a konfliktusnak, és a kormány által támogatott jelöltet nevezte ki, nehogy elessen a város az 520 milliós állami támogatástól.

Ez – mármint a verseny hiánya – információink szerint nem igaz, ugyanis voltak meghallgatások, de Pécsett egyhangú döntés született, vita nélkül támogatta mindenki Lipicséket.

Nem zsarolás, de…

Péterffy a lapnak azt mondta, hogy ő a zsarolás szót semmiképp nem használná a történtekre, ettől függetlenül visszatetszőnek tartja a jelenlegi rendszert, amely a városvezetés mozgásterét rendkívüli módon leszűkíti. Az előadóművészeti törvény módosításával szerinte a kormány nagyon hatékony munkát végzett a maga szempontjából, hiszen ennek révén a minisztériumi jelölt gyakorlatilag egyenes ágon bejuttatható a színházigazgatói székekbe.

Ez egy jól létrehozott mechanizmus. Vizsgáltuk a törvényt innen és onnan, hogy vajon ki lehet-e bújni alóla, és egyáltalán, milyen tárgyalásipozíció-erősítő lehetőségeink léteznek. De nem találtunk semmilyen kiskaput. Ha valamely város a színháza fenntartásában kéri az állam anyagi segítségét, akkor kvázi elfogadja ezt a kényszerpályát

– mondta a 24.hu-nak Péterffy Attila, hozzátéve, hogy amikor a közös fenntartói megállapodást aláírták a kormánnyal, még nem látta át teljes mélységében a rendszer jól szabályozottságát.

Lehetségesnek tartja, hogy vannak olyan relatíve jól finanszírozott önkormányzatok, amelyek megtehetnék, hogy nem működnek együtt, inkább átvállalják a teljes finanszírozást, cserébe a város a kormány beleszólása nélkül választhatja ki az igazgatót, akivel szívesen dolgozik. Ám Péterffy szerint a városok többsége azért ki van eléggé véreztetve ahhoz, hogy ilyen kurucos önállósággal kiválassza a saját igazgatóját. „Az egri példa is azt igazolta, hogy sajnos jól döntöttünk, mert a vége úgyis ez lett volna” – magyarázta a lapnak.

Szerinte abnormális, hogy az állam az élet minden területére így befurakszik:

Számomra egy visszataszító ország képét mutatja, ha az állam ilyen szinten beépül a társadalom minden sejtjének működésébe, és most már az egy-egy önkormányzat hatáskörébe tartozó kulturális intézményekre is kvázi rátenyerel – nyilvánvalóan igyekezve ott politikai érdekeket érvényesíteni.

Azt Péterffy is indokoltnak látja, hogy az államnak legyen beleszólása azon színházak működtetésébe, amelyek finanszírozásában részt vesz, így a Pécsi Nemzeti Színházéba is, ám a kormányzat jelenlegi hatáskörét erős túlzásnak tartja.

A polgármester véleménye a rendszerről lehet ugyan helytálló, gondolhatja és érezheti így, azonban

Péterffy Attila a cikkben nem fejtette ki, hogy Pécsett alapvetően más volt a helyzet. Itt ugyanis az összes testület – ide értve az önkormányzat saját delegáltjait is – Lipicséket támogatta, a többi pályaművet ugyanis nem tartották elég jónak

– utalt ez utóbbira finoman éppen a kultúráért felelős alpolgármester.

Vagyis Pécsett vita nélkül Lipics pályázata volt a legjobb; nem kellett senkit kényszeríteni semmire.

Újra üzent Lipics Zsoltnak

Ahogy korábban, úgy is most is üzent a pécsi polgármester a PNSZ új vezetőjének a 24 cikkén keresztül.

Ezúttal némileg udvariasabb formában tette ezt, mint a múltkor, mert azt mondta, Lipics Zsoltot teljesen alkalmas jelöltnek tartja és maximális együttműködésre fog törekedni vele.

„Tudom, hogy ő nem pártember, nem gondolom, hogy problémák lennének az együttműködéssel. Abnormális, hogy a pályázatértékelési szakaszba a politika ilyen mértékben beleszól, de Lipics Zsolt nem tehet arról, hogy őt kik támogatják, és kik nem”

– mondja Péterffy, hozzátéve, hogy, amint korábban is jelezte, lesznek elvárásai az új igazgatóval szemben: „Fogom kérni, hogy érezhető változások következzenek be a színház műsortervében, például a népszínházas irányból való ellépés tekintetében, és a gazdálkodás tudatosságában is egyértelmű javulást várok – mondta Péterffy.

Hogy ez utóbbi “népszínházas irányból való ellépés” mennyire talál majd nyitott fülekre az kérdéses, mert Lipicsék pályázata éppen a népszínházról szól, azt ugyanis pozitívnak tartja az új direktor.

Belső vitákat kendőznének el

Összefoglalva, igaza lehet a polgármesternek abban, hogy túl nagy a pénzt adó állam hatalma a direktorok kiválasztása esetén; abban is igaza lehet, hogy ez visszatetsző lehet, mert ez ízlés és felfogás kérdése. Ugyanakkor Pécsett egyhangú döntés született, vita nélküli, még a képviselőtestületben is (leszámítva két tartózkodást). Az is igaz viszont, hogy megerősített hírek szóltak arról, hogy az MSZP-nek jobban tetszett volna a Bodor-Udvaros páros kinevezése, de ez sokkal inkább tekinthető belső, városvezetői vitának, mint a kormánnyal folytatott csörtének.

Nem állítjuk, hogy igazunk van, de van egy olyan érzésünk, hogy ezt a belső vitát és ellentétet próbálja elkendőzni a városvezetés, ehhez pedig nagy segítség a kormányellenes narratíva.

UPDATE: Megérkezett az ellenzék reakciója is

Hirdetés
Előző sztori

“Orbán Viktor és Novák Katalin egyeztettek Orbán Viktorral és Novák Katalinnal”

Következő sztori

Többnyire napos, gyengén felhős időnk lesz

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1