Címlap Hírek Pécsi „...

Pécsi „elszámoltatás”: újabb kudarc – Képtelenek voltak összerakni a vádat a Pécsi Vagyonhasznosító ügyvédei!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár sem a rendőrség, sem az ügyészség szerint nem történtek bűncselekmények a Pécsi Vagyonhasznosító előző vezetése alatt – hiába sugallta ennek ellenkezőjét a pécsi polgármester és ügyvéd átvilágítója, Bodnár Imre –, mégis úgynevezett pótmagánvádas eljárást indítottak az egykori vezetők ellen. A tárgyalás azonban ma kudarcba fulladt, mert nem tudták elmondani a PVH ügyvédei, hogy mire alapozzák az állításaikat.

Amint arról a Pécs Aktuál korábban beszámolt: súlyos visszaélésekkel vádolta meg a városvezetés a Pécsi Vagyonhasznosító előző vezetőit, illetve a cég jogi képviselőjét is.

Nagy csinnadratta közepette távolította el az új városvezetés a Vagyonhasznosító éléről Szentgyörgyi Dávidot 2020 januárjában. Péterffy Attila polgármester és ügyvéd tanácsadója, Bodnár Imre látványos és részletes sajtótájékoztatón ismertették a vezérigazgató menesztésének okait. A legsúlyosabb vádak Szentgyörgyivel és gazdasági vezetőjével szemben: necces körülmények között adta el az Aranyhajó fogadó épületét a Király utcában, illetve különféle engedményeket tett a beruházónak (nem érvényesített kötbért, kitolta öt évvel a megvalósítás határidejét is és nem kért vissza letéti pénzeket). Szintén kifogásolható módon adta el a volt Központi Menza területét „barátnője családjának” úgy, hogy a másik, olcsóbb ajánlatot adó pályázót kizárták. Amolyan „mellékszálként” megvádolták a cég jogi képviselőjét is letéti pénzek szabálytalan kezelésével. Az ügyekben nyomozás indult, majd miután a rendőrség megismerhette a megvádolt felek által benyújtott dokumentumokat, bizonyítékokat is, az ügyet bűncselekmények hiányában ejtették. Ez ellen kifogást emelt a városvezetés (illetve képviselői), de azt az ügyészség szintén elutasította. Így tehát véget ért volna az ügy, ám ahogy azt a polgármester korábban zárt ajtók mögött már megígérte: hogy folytatni lehessen „az elszámoltatást” (vagy annak látszatát – a szerk.), úgynevezett pótmagánvádas eljárást indítottak. Ez tulajdonképpen azt jelenti nagyon leegyszerűsítve, hogy most ők szeretnék bizonyítani azt, ami a rendőrség és az ügyészség szerint nincs és nem létezik.

Földbe álltak az ügyvédek

A pótmagánvádas tárgyalás ma kezdődött volna a Komlói Járásbíróságon úgynevezett előkészítő üléssel, majd a tényleges tárgyalással és meghallgatással.

„A Pécsi Vagyonhasznosító három ügyvédje azonban képtelen volt a jogszabályoknak megfelelően összeállítani a vádat. teljességgel hiányzott az, hogy a vád állításait milyen bizonyítékokkal akarják alátámasztani.”

– erősítették meg a Pécs Aktuál információit az exvezetőket képviselő ügyvédek, Dr. Sziller Viktor és Dr. Budai Norbert, akik szerint ebből is látszik, hogy

„koncepciós ügyet próbálnak összehozni a pécsi városvezetés emberei”.

A bíró 15 napos haladékot adott a Pécsi Vagyonhasznosító ügyvédeinek arra, hogy szakszerű vádat hozzanak össze. Ha ez sem jön össze, akkor az ügy hivatalosan is megszűnik.

Felkészületlenek az ügyvédek vagy húzzák az időt?

Az igen szokatlan, hogy egy felkészült jogi csapat ne tudjon törvényesen vádat megfogalmazni. Ez annyira alapvető feladat, hogy már a jogi egyetemen is elégtelent kap az, aki ezt elhibázza. Felmerülhet a kérdés, hogy valóban tud-e ekkorát hibázni három ügyvéd is; vagy ennek az egésznek más célja van, esetleg az időhúzás?

Normális esetben egy büntetőeljárásban a vádlónak nem érdeke húzni az időt – az óradíjak ellenére sem, hiszen az időtényező fontos, enyhítő körülmény lehet, ha elhúzódik az ügy.

Az időhúzás akkor jöhet képbe, ha nem jogi, hanem más okai vannak az eljárás fenntartásának és elhúzásának. Például az, hogy erre hivatkozva valakit rossz fényben tüntessenek fel, és karaktergyilkosságot kövessenek el vele szemben.  

Erről a trükkről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Hogy ebben az esetben is erről van-e szó, vagy véletlenül vétettek ilyen komoly szakmai hibát a PVH ügyvédei, azt nem tudjuk. Előbb-utóbb azonban ki fog derülni, hogy mennyire voltak megalapozottak azok a vádak, amelyeket sajtótájékoztatón is megfogalmazott korábban Péterffy Attila és Bodnár Imre a PVH előző vezetésével szemben.

Megírtuk korábban azt is, hogy

a megvádolt vezetők kijelentették: jogi elégtételt fognak venni azért, amiért a városvezetés megpróbálta besározni a nevüket.