Címlap Hírek Péterffy anyu...

Péterffy anyukája nem jelent meg a bíróságon – Folytatódott a Vicze Csilla elleni per Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy év alatt sem született ítélet abban a perben, amit még Péterffy Attila indított “jó hírnevének megsértése” miatt a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla ellen. Mint ismert, a polgármester azért ment bíróságra, mert Vicze Csilla azt állította még 2019 nyarán, hogy Péterffy a Hőerőmű vezérigazgatójaként “durván 3 000 000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.” A polgármester szerint ez nem igaz, és ezzel az állítással az ő „társadalmi megítélését hátrányosan befolyásolta” Vicze Csilla.

Szabad-e a politikai véleménynyilvánítás?

Míg a nyári tárgyalás négyórásra sikeredett, addig a mostani egy óra alatt véget is ért. Igaz, ítélet nélkül. A pécsi polgármester egyik ügyvédje, Bohli Krisztina azt mondta a tárgyaláson, hogy szerinte egy jogász végzettségű természetvédőtől abszolút megengedhetetlen, hogy politikai véleményt fogalmazzon meg, márpedig Vicze Csilla ezt tette szerinte, mert kampány volt. Arra kérte a bíróságot, hogy hozza meg döntését, mivel szerinte Vicze Csilla nemcsak a közvéleményt, hanem Péterffy Attila társadalmi megítélését is hátrányosan befolyásolta.

Mi ez? Banánköztársaság?

Erre Vicze Csilla ügyvédje, Halmos Péter úgy reagált, hogy

„Akár egy civil szervezetnek, akár egy polgárnak ne lehessen joga politikai véleményt nyilvánítani, azt nem demokratikusnak hívják, hanem banánköztársaságnak. Demokratának lenni annyit jelent, hogy nem kell félni a véleményektől.”

Vicze Csilla mindezt azzal is kiegészítette, hogy véleményét a Pécsi Tudományegyetem tanulmányaira alapozta. A Civilek a Mecsekért szóvivője szerint azért fontos ez a tárgyalás, mert „a véleménynyilvánítás szabadságát akarják megvonni azoktól a civilektől, akik mögött nem állnak közpénzek, és ugyanazt mondják most is, mint amit több évtizede”.

Fa, ami nem fa

Ezen a tárgyaláson is előkerült a korábban már némi nevetségre okot adó védekezése Péterffy Attilának, aki szerint a fa nem fa. A polgármester egyik ügyvédje szerint ugyanis „az adatszolgáltatások alapján megállapítható volt, hogy a hengeres tűzifa nem érte el a 3 millió tonnát az alperes nyilatkozatával ellentétben. Vagyis szerintük Vicze Csilla hazudott.

A környezetvédő korábban is kifejtette egyébként, hogy Péterffy Attila saját prezentációjából dolgozott, az ott szereplő számot szorozta fel, így jött ki a 3 millió tonna fa. Vicze szerint, ami úgy néz ki, mint egy fa, mert van levele, lombja, törzse, kérge, stb., az fa.

Péterffy anyukája nélkül ért véget a tárgyalás

Bár korábban a pécsi polgármester azt mondta, kész beidéztetni az anyukáját is, erre most nem került sor, a bíróság ugyanis elutasította azt. A múltkori tárgyaláson azt mondta Péterffy Attila, hogy azért szeretné, ha anyukája tanúskodna, mert az asszony bizonyíthatja, hogy szavazókat veszített az erdőégetőzés miatt, illetve, hogy ez az erdőégetős téma a családjában is kérdéseket szült.

A bíró végül az előzetes várakozással ellentétben nem hozott ítéletet első fokon, hanem november 22-re halasztotta azt.

Rövid videós összeállításunkat itt nézheti meg a tárgyalásról: