Címlap Hírek Üzemel a jégk...

Üzemel a jégkármérséklő-rendszer, de megszüntetni nem tudja a jégesőt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csak idén már 46 napot mentek azok a generátorok, amik az ország majdnem 1000 településén próbálják mérsékelni, azaz "lecsökkenteni" a jég nagyságát. Ezek a talajról működő berendezések pénteken is működtek Baranyában. Igaz, már akkor felhívták a figyelmünket, hogy szupercellák esetében sajnos még így is előfordulhatnak diónyi nagyságú jegek. 

Zivatar előtt 2 órával már üzemelnek a generátorok

A berendezés lényege, hogy vihar előtt ezüst-jodid részecskét juttat a levegőbe, ami elősegíti, hogy a felhőben a vízcseppek korábban alakuljanak jéggé. Így nincs idejük „meghízni”. Tehát ha leesnek, akkor a jégszemek mérete kisebb lesz.

A jégesőt nem tudja megszüntetni

Jelenleg nincs olyan alkalmazott technológia, amely teljesen megszüntetné a zivatarfelhőket, illetve a jégesőt. A jégesők előfordulásának valószínűsége soha nem zárható ki teljesen,

azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz

annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le – írja a rendszert működtető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A jégszemek nagy magasságban, -10°C, -15°C hőmérsékleti szinten alakulnak ki

Évente körülbelül 350 000 liter oldat kerül a levegőbe,

de ez időjárástól függően változik. Az OMSZ és a NAK közösen azon dolgozik, hogy a kárenyhítést maximalizálva csökkentsék a kibocsátott hatóanyag mennyiségét.

Képes „elzavarni” a felhőket és az esőt ez a rendszer?

Az ezüst-jodidos, talajgenerátoros rendszernek nincs befolyása a csapadék mennyiségére – írják erre a kérdésre. A talajgenerátorok működésének – a kialakuló mesterséges jégmagoknak – köszönhetően kissé még növelhető is a csapadék mennyisége. Összességében alaptalan a félelem, hogy a rendszer miatt nincs eső és miatta van aszály.

Találtunk egy ilyen videót is:

Káros az az anyag, amit „felporszívóz” a légkör?

A gyógyászatban és ivóvíz tisztítására is alkalmazzák. A hatóanyagnak nincs semmilyen káros hatása. A generátor működése nem jár fény- és hanghatással.

Azt azonban tudni kell, hogy az acetonos ezüst-jodid tömény oldata közvetlenül a szembe, bőrre kerülve enyhe irritációt okozhat! Továbbá a tömény oldat – égetés nélkül – közvetlenül a környezetbe juttatva ártalmas, ugyanis az égetés során kémiailag átalakul a hatóanyag összetétele!

Korábban írtuk:

(Kiemelt képük forrása: www.NEFELA.hu)