Címlap Közlekedés Tanultak Péte...

Tanultak Péterffy Attila hibáiból, rendbe kell tenni a pécsi közösségi közlekedést – jelentették ki

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy szocialista érdekkör foglalta el a Tüke Buszt, milliókat tesznek zsebre - közölte Barkóczi Csaba.

Minden jel szerint nagyon elszánta magát a pécsi jobboldal, hogy – amint azt közölték – rendbe tegyék a pécsi közösségi közlekedést.

Barkóczi Csaba: Tanultunk Péterffy Attila hibáiból címmel ma közleményt is küldött a témában. Ebben azt írják: „Teljes kudarc Péterffy Attila és a pécsi baloldal azon politikája, amelyet a helyi tömegközlekedés üzemeltetésével kapcsolatosan folytat. Ma már a mindenki látja, hogy a pécsi tömegközlekedés legnagyobb problémája a sofőrhiány, amely csak és kizárólag a tisztességes buszvezetői bérek garantálásával oldható meg”.

Ezzel szemben a pécsi polgármesternek meggyőződése, hogy – a Tüke Busz dolgozói helyett – csupán néhány vezetőt kell megfelelően díjazni a sikerhez. Emlékezzünk rá, hogy szűk másfél év leforgása alatt 160 százalékkal emelkedett a Tüke Busz vezérigazgatójának bére, aki emellett év végén még többmilliós prémiumot is magáénak tudhat a városvezetés jóvoltából

– közölte Barkóczi.

A képviselő azt is írta, hogy „a cég igazgatótanácsát szocialista politikusok és önmagukat erősnek tartó emberek foglalták el, akik az évek folyamán szintén több millió forinttal gyarapodhattak, és kétes megbízások keretében súlyos milliók kerültek egy jól behatárolható baloldali ügyvédi körhöz is. Van olyan ügyvéd, aki óránként 35 ezer forintot számláz a cégnek, miközben egy buszvezetőnek ez több napi bruttó bére”.

Végül megjegyzik, „ezért is fontos, hogy jövőre rendet tegyünk a Tüke Busznál, megszűnjenek a haveri kifizetőhelyek, kiváltságos státuszok, és a jól működő tömegközlekedést a sofőrök és a dolgozók bérének rendezésével garantáljuk a pécsieknek.”

A témában egyébként hétfőn Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót, ahol konkrét javaslatokat is megfogalmazott. Erről itt írtunk bővebben:


Egy nappal később, kedden pedig Kővári János, az Összefogás Pécsért vezetője jelentkezett a témában további megoldási javaslatokkal. Erről itt írtunk:


A Tüke Busz valóban nincs könnyű helyzetben,

Helyére a polgármester egy régi ismerőse került.

Őszi tüntetést lebegtettek be a sofőrök

Amint arról a Pécs Aktuál elsőként beszámolt, nemrégen felmondott a Tüke Busz cégvezetője, helyére pedig egy olyan vezetőt ejtőernyőztetett a városvezetés, aki akkoriban dolgozott a pécsi hőerőműben, amikor azt Péterffy Attila vezette. A buszsofőrök eközben egyre elkeseredettebben szeretnék, ha végre legalább annyi pénzt kereshetnének, mint a Volánnál dolgozók, és már egy esetleges őszi tüntetést is kilátásba helyeztek korábban.

A Tüke Buszt most Skutnik Tibor vezetheti, akit korábban a BIOKOM alá tartozó Dél-Kom Kft. ügyvezetőjévé neveztek ki meglehetősen vitatott körülmények között. A cég a vezetése alatt elbukott egy igen komoly lehetőséget is, ami miatt Kaposvár került régióvezetői szerepbe a hulladékszállításban Pécs helyett. Péterffy Attila azonban kijelentette: nem hibáztak semmiben.