Címlap Politika A ciklus végé...

A ciklus végéig, 2024-ig ráérhet visszafizetni a kormányzati hitelt Pécs

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lapunk megbízható és hiteles forrásból származó információi szerint újabb gesztust tenne a kormány Pécsnek: idén év vége helyett a ciklus végéig kell visszafizetni majd azt a több milliárdos kormányzati kölcsönt, amit még az előző városvezetés idején kapott Pécs.

A Páva Zsolték által tavaly félretett 2,4 millárdot pénzben, a maradék 6,1 milliárdot viszont csak ingatlanban fizetné vissza az önkormányzat – legalábbis erre bólintott rá a város közgyűlése tavasszal.

Ruzsa Csaba, alpolgármester szerint azért jó ötlet ingatlanok tulajdonba adásával letudni a kormányzati kölcsönt, mert ezekkel az ingatlanokkal egyébként is kezdenie kellene valamit az államnak. Ha pedig ezt elfogadja a kormány, akkor Pécsnek maradna mozgástere (vagyis pénze) más feladatok ellátására. Pár hete Ruzsa jelezte, folynak a tárgyalások és nyitottnak tűnik a kormány is.

Úgy tudjuk azonban, hogy nem ingatlanokat vár Pécstől a pénzéért a kormány, viszont nyitottak a megegyezésre és a pécsi városvezetés kéréseire.

Pécs haladékot kap

Lapunk nem hivatalos, de hiteles forrásból úgy értesült, a kormány nyitott arra, hogy újabb komoly gesztust tegyen Pécs felé: hajlandóak átütemezni a kormányzati kölcsön törlesztését, amit nem idén év végéig, hanem majd csak 2024 december 31-ig kellene visszafizetnie a városnak. Azaz, ha ez megtörténik, akkor

Péterffy Attilának és az új városvezetésnek a teljes önkormányzati ciklus a rendelkezésére áll majd, hogy letudják a hitelt,

vagyis a visszalévő 6,1 milliárdot.

Keressük a városvezetést, hogy milyen információkkal rendelkeznek a kormányzati hitel visszafizetésével kapcsolatban. Ha reagálnak, akkor arról azonnal beszámolunk.

A kulturális támogatás is megérkezik a ZsÖK-höz

Lapunk úgy tudja nem hivatalos, de megbízható forrásból, hogy az 1,9 milliárdos, kulturális állami támogatást is megkapja Pécs hamarosan – annak ellenére, hogy lényegében programjainak töredékét tartotta csak meg a Zsolnay Örökségkezelő idén, és a karácsonyi vásár is kérdéses még.

Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindezidáig nem válaszolt lapunk ezirányú kérdéseire, információink szerint a COVID-járvány, és a ZsÖK ügyvezető-váltása miatt csúszott meg a pénz kifizetésével a tárca.

– Átmeneti, zűrzavaros helyzet volt Pécsett is; kaotikus működéssel, programok elmaradásával, lemondásával, ügyvezető-váltás körüli politikai akciókkal. A járvány első hullámának három-négy hónapos időszaka pedig érintette a tárca működését, az adminisztrációt is, így ezek együttese okozta a csúszást – fogalmazott forrásunk, aki szerint ez utóbbi volt a súlyosabb, és már rég a pécsiek számláján lenne a pénz, ha nem lett volna ez a pár hónapos járvány-veszély miatti „blokk”. Forrásunk szerint egyáltalán nem volt elegáns lépés a városvezetéstől, hogy „tartozás-számlálót” indítottak; mert a kormány se hánytorgatja fel, hogy mennyi pénzzel segítette eddig a várost.

Bár voltak olyan politikai megnyilvánulások, amelyek szerint a pécsi kulturális évad programjainak elmaradása miatt szükségtelen a teljes, 1,9 milliárdos összeg kifizetése Pécsnek, információink szerint a teljes összeget megkapja a város, a szerződés szerint.