Gellért, Mercédesz

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem igaz, hogy politikai tisztogatás folyna Pécsett!

Sem köztisztviselőket, sem önkormányzati céges dolgozókat nem bocsátottak el tömegesen az új városvezetés hivatalba lépése óta Pécsen. Bár terjednek ezzel ellentétes pletykák, a tények azt mutatják, hogy egyáltalán nem folyik politikai alapú tisztogatás a városban. A cégvezetői pozíciók pedig elsősorban bizalmi állások, persze nem árt a szakértelem se. 

Az új városvezetés hivatalba lépése óta nem történt “vérengzés” egyetlen önkormányzati cégnél, intézménynél se, és a polgármesteri hivatalból sem küldtek el tömegesen senkit. Bár voltak ezzel ellentétes állítások,

a tények azt mutatják, hogy senkit nem rúgtak ki – nyílt, vagy burkolt – politikai hovatartozása miatt az elmúlt 11 hónapban Pécsett.

Az önkormányzattól tudjuk, hogy Péterffy Attila megválasztása óta mostanáig két nyugdíjba vonult dolgozón kívül egyetlen köztisztviselőnek sem szűnt meg felmentéssel a köztisztviselői jogviszonya. A tavaly októberi hivatalba lépés után tavaly december végéig

  • két köztisztviselői jogviszony szűnt meg a próbaidő alatt,
  • hat közös megegyezéssel,
  • három áthelyezéssel,
  • öt pedig a határozott idejű jogviszony lejárta miatt.

A városi cégeknél is hasonló a helyzet: sehol nem tudni tömeges elbocsátásokról. Bár a ZsÖK-ben akadt olyan munkavállaló, aki azt vélelmezte, hogy politikai hovatartozása miatt szüntették meg az állását, ezt a cég és a városvezetés is határozottan elutasította, ráadásul az ő esetében is közös megegyezéssel végződött a több éves munkakapcsolat, nem is elbocsátással.

Hirdetés

Csak a kulcspozíciókban volt csere, ott sem mindenhol

A fontosabb, nagyobb városi cégek és intézmények vezetői pozícióban cserélt a városvezetés, de ez egyáltalán nem nevezhető szokatlannak, hiszen ezek elsősorban bizalmi pozíciók, persze a szakértelem sem hátrány, sőt. Több cégvezető azonban magától távozott, vagy állt fel, míg másokat felmentettek. Számos önkormányzati cég vezetésében viszont nem történt változás, továbbra is azok vezetik a társaságokat, akik az előző városvezetés idején.

Új pozíciókat, tanácsnoki helyeket ugyan létrehozott az új városvezetés, az új városvezetést hatalomba segítő emberek is kaptak munkát ezekben és az önkormányzati cégekben, de ez sem nevezhető rendkívülinek, vagy tömegesnek; és mindegyikük esetében a cég vezetése képes volt megindokolni az állás(hely) szükségességét is.

Tehát véres és tömeges “lefejezésekről”, “tisztogatásokról” egyáltalán nem lehet beszélni Pécsett, ezekre mindezidáig nem volt példa.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

A tervezettnél korábban adják át a Centrum-parkolót

Következő sztori

Orbán: Bezárnak a szórakozóhelyek 23 órakor; szülők nem léphetnek be az iskolákba!

Legutóbbiak innen: Politika

bool(false)