Címlap Zöld hírek Kemény szezon...

Kemény szezonra készülhetnek az allergiások!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyár egyik legkellemetlenebb része a július végén induló és egészen október végéig tartó parlagfű szezon. Országszerte több mint 2 millió ember szenved ettől a gyomnövénytől. Pécsen és Baranyában is komoly a helyzet: sokszor extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja. Na, de mit tehet az allergiás, hogy ne döntse le az orr- és szemfolyás, tüsszögés?

A zöld veszedelem

A sokak életét megkeserítő ürömlevelű parlagfűt Észak-Amerikából cipelték be, és az egyik legelterjedtebb gyomnövénnyé nőtte ki magát Magyarországon. A huszadik század elején bukkant fel először hazánkban a növény, de a robbanásszerű elterjedése a ’80-as évek eleje – közepe táján kezdődött – mondta el Tibold Antal, a PTE oktatója.

„Azóta gyakorlatilag csak loholunk utána, nem győzzük irtani, ugyanis nagyon szívós növényről van szó. Nincs nagy igénye és szinte bármilyen területen képes megélni”

A kifejlett növény a 20 cm-es nagyságtól egészen 2 méteres magasságot is elérheti. A fekete ürömhöz hasonlító gyomnövény virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Az egyik legfőbb probléma, hogy rengeteg virágport bocsájt ki magából, ezek pedig meglehetősen allergének. A 3-4 hónapon át tartó virágzása során a legmagasabb parlagfű koncentráció nagyjából augusztus vége fele – 20. környékén kezdődik és egészen az első fagyok beköszöntéig kísérthetik a rá allergiás embereket.

Ha nem őshonos növény, mégis hogyan maradt meg?

A parlagfű fertőzöttség Magyarország egész területén jellemző, mivel a klimatikus feltételek – mérsékelt-meleg időjárás, egyenletes csapadékeloszlás – kedvezőek a parlagfű fejlődése szempontjából. A parlagfű elterjedését segíti a növény igénytelensége is, illetve, hogy a talaj mélyebb rétegeiben több évtizedig is „várakozhatnak” a magvak, mielőtt kikelnének – mondta el a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Az egyre enyhébb és szárazabb telek, illetve az azt követő csapadékban gazdag tavaszi időjárás nagyon kedvező a parlagfűnek, ennek köszönhetően idén az átlagosnál magasabb lehet több területen is a parlagfű pollenkoncentrációja.  

A szenvedés tünetei

Évről-évre egyre többen lesznek allergiásak a parlagfű által terjesztett pollenre, hogy pontosan miért, azt egyelőre nem tudják biztosra a szakemberek, de megfigyelhető a növekedő tendencia – jegyezte meg Tibold Antal.

A virágpora, amit szinte áraszt magából a gyomnövény – nagyon könnyedén fel tud tapadni a nyálkahártyára. Ennek oka abból fakad, hogy a parlagfű pollenjének felszínén kis horgacskák találhatóak, amikkel bármin fenn tudnak akadnak.

A parlagfű allergia tünetei és annak mértéke elég sokrétű – mondta el a szakember. A kis szemviszketegségtől és pár tüsszentéstől kezdve egészen az asztmás tünetekig bármi megjelenhet. A szemirritációból fakadóan kialakulhat kötőhártya gyulladás, mindezek mellett torok viszketés, fejfájás és náthára emlékeztető orrdugulás, váladékképződés, tüsszentés is követheti ezeket – tudtuk meg Tibold Antaltól.

Mi a megoldás?

Első és legfontosabb feladat: Az irtás – vélik a szakemberek.

Ennek két féle módja van, az egyik a fizikai módszer: kapálás, kaszálás, míg a másik a kémiai, ami pedig a gyomirtó használatát jelenti.

Minél kevesebb a növény, annál kevesebb lesz a levegő pollenkoncentrációja is. Ez nem csupán a helyi önkormányzatok, de a civil lakosság dolga is.

A város szakemberei is minden évben folyamatosan ellenőrzik a környező területeket és földtulajdonosokat, hogy eleget tesznek a parlagfű elleni védelem érdekében. Csak tavaly, több mint 20 ezer kilométernyi területet – közel 300 hektár – vizsgáltak át, beleértve a korábban szennyezett földeket is. A lakossági bejelentések is segíthetik a város küzdelmét a makacs növény ellen.

Ha valaki fertőzött területet észlel, jelezheti a kormányhivatal parlagfű-koordinátoránál, vagy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról közvetlenül elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is.

Segít a maszk

Öröm az ürömben, hogy a koronavírus-járvány miatt előírt maszkviselés segíti a parlagfű pollenre allergiások életét, ugyanis felfogják a növény által terjesztett pollen szemcséket. Nappal, mikor a növény pollentermelése a legmagasabb, érdemes csukva tartani az ablakokat, hogy ne tudjon a lakásba beszállni a virágpor. Mindezek mellett a rendszeres takarítás, porszívózás, nedves ronggyal való törölgetés és pollen szűrős légkondi használata is segíthet a tünetek leküzdésében és enyhítésében.

Vannak allergia ellenes vagy antiallergén hatású gyógyszerek is, van amit vény nélkül is bármelyik patikában beszerezhetünk. Viszont mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik az a készítmény vagy gyógyszer hat az ő szervezetére a legjobban.

Nem olyan rég terjedt el egy újfajta kezelési módszer, az immunerősítő terápia, ami lényegében abból áll, hogy egy injekció útján a megfelelő antitesteket kapjuk meg, amiknek segítségével meg tud birkózni a szervezetünk ezzel a diszkomfortos allergiával. Egyedüli hátulütője, hogy ezt szigorúan csak allergén mentes időszakban lehet beadni – mondta el a Tibold Antal.

Parlagfű előrejelzés, avagy a nagy pollen térkép

Az alábbi linken, négy napos bontásonkban lehet látni, hogy az ország mely területein mekkora a parlagfű-veszély.