Ulrik

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kitáncolna Péterffy Attila a szerződésből, mégsem fizetne a volt cégvezetőnek

/

Pedig a pécsi polgármester maga írta alá, hogy fizet. Mostanra meggondolta magát, de az a kérdés: jogosan vagy csak politikai balett az egész?

Hirdetés

Június 15-én, hétfőn ülésezett a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. felügyelő bizottsága, és egyebek mellett a volt vezérigazgató prémiumának kifizethetőségét is napirendre tűzte – közölte Péterffy Attila.

Mint ismert, a PVh Zrt. korábbi vezérigazgatója, Szentgyörgyi Dávid munkaviszonya 2019 december 11-én megszűnt. Az alapító/cégtulajdonos Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata akkor bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal hívta vissza Szentgyörgyit vezérigazgatói tisztségéből.

Érdemben ezután nyílt lehetőség a cég átvilágítására, ezt követően, 2020 januárjában a PVh Zrt. jelenlegi vezetője feljelentést tett a cég 2018-2019-es gazdálkodását súlyosan sértő bűncselekmények, egyebek mellett hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanúja miatt. A nyilvánosság előtt is ismert, hogy a nyomozás során vizsgált ügyek a volt vezérigazgató önálló hatáskörben hozott döntéseihez köthetők” – írja a polgármester,

de nem teszi hozzá, hogy ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést; nem pedig Szentgyörgyi ellen. Ez azt jelentheti, nem teljesen biztosak abban, hogy megáll az a vád, amit nyilvánosan is megfogalmaznak most is a volt cégvezetővel szemben.

Ezért is utalgatnak és sejtetnek csak inkább, mert ha személy- és név szerint jelentik fel, majd kiderül, hogy alaptalanul, akkor komoly kártérítésre lehetne perelni a feljelentőket. Egy másik cégnél ki is derítettük, hogy silány feljelentést produkáltak, de ott is csak ismeretlen tettes ellen. Vissza is dobta a rendőrség akkor – a szerk.

Szentgyörgyi egyébként részletesen cáfolta Bodnár Imre ügyvéd és Péterffy Attila polgármester “vádpontjait” lapunknak adott korábbi interjújában. Szerinte politikai boszorkányüldözés folyik, erről ebben a cikkben beszélt:

A Munka törvénykönyve alapján a gazdasági érdekek veszélyeztetésével is megállapítható a munkavállalói kötelezettség megszegése. A PVh Zrt. javadalmazási szabályozása szerint pedig, ha a társaság felügyeletét ellátó szervek súlyos hiányosságokat, mulasztást, jogellenes magatartást tárnak fel, kizárható a prémium kifizetése.

Akkor is, ha annak feltételei egyébként teljesültek

– írja a polgármester. Ebből viszont az is leszűrhető akár, hogy Szentgyörgyi teljesítette a vállalt feladatait, ezért jogosult lenne a juttatásokra is. Mi úgy tudjuk, pontosan erről van szó, akad viszont egy “kisebb baj” az ügyben. Mindjárt mutatjuk, mi az.

Péterffy azt írta még a közleménye végére, hogy “a következő közgyűlésen olyan tartalmú előterjesztés elfogadását fogja javasolni a képviselőknek, hogy a PVh Zrt. semmiképpen ne fizesse ki az előző vezérigazgató prémiumát”.

Sántíthat a polgármester indoklása – Lemondott a feb-elnök is

Jogi szakértőnk szerint a fenti polgármesteri indoklás minimum sántít jogilag, ugyanis semmilyen elmarasztaló ítélet, határozat, végzés, vagy dokumentum nincs a korábbi ügyvezetővel szemben, aki ellen nem is folyik semmilyen eljárás, sem nyomozás (hiszen az ismeretlen tettes ellen folyik).

Úgy tudjuk, ezt a Vagyonhasznosító feb-elnöke, dr. Szűcs Orsolya ügyvédnő is megerősítette korábban és felhívta a figyelmet ugyanerre. Érdekes, bár lehet, hogy ennek nincs köze ehhez az ügyhöz, de Szűcs Orsolya június 30-al lemondott a Pécsi Vagyonhasznosító feb-elnöki pozíciójáról, helyét pedig Góbi János veszi át, aki eddig a cég jogi képviseletét látta el már az új városvezetés támogatásával. Mind Szűcs Orsolyát, mind Góbi Jánost Bodnár Imre, vagyis Péterffy főátvilágítója “emberének” tartják, előbbi végezte a Tettye Forrásház átvilágítását, jogi feladatait is, de távozik onnan is – értesüléseink szerint. Kiváló és lelkiismeretes ügyvédnőnek tartják egyébként a szakmában, akinek “vannak elvei is, nem csak esze” – fogalmazott egy másik forrásunk, aki személyesen is ismeri a szakembert.

A polgármester aláírta a kifizetést

Lapunk úgy tudja, “előre menekül Péterffy Attila”, ugyanis Szentgyörgyi Dávid felmondásában – amit a polgármester maga írt alá – szerepelt a prémium.

Péterffy Attila szerződésben vállalta, hogy kifizeti a prémiumot, ha elkészül a cég éves könyvizsgálata, zárása, a mérleg, és ha természetesen a cégvezető hozza az elvárt számokat. A számok pedig teljesültek,

ezt szintén jelezték a cégvezetésnek és a tulajdonos önkormányzatnak is. A Vagyonhasznosító beszámolója – és az eredményei – ráadásul nyilvánosak bárki számára, mint ahogy a prémium kiírása is. Vagyis tényszámokkal igazolható (lehetne) a jogszerűség.

A szerződésben is jelzett, utólagos “elszámolás” helyett tehát a polgármester mégsem akar fizetni – a fenti indokok alapján. Sok jel utal arra azonban, hogy ennek nem szakmai és jogi, hanem politikai okai vannak: hiszen

“védhetetlen lenne politikailag, ha olyan ember kaphatna prémiumot, akit gyakorlatilag bűnözőként állítottak be korábban”

– fogalmazott egy belső forrásunk.

Úgy tudjuk, tisztában vannak azzal is a Városházán, hogy perelhető ez a lépésük, és nagy eséllyel a bíróság meg is ítéli a juttatást a volt cégvezetőnek. Addig azonban hosszú hónapok telnek majd el, ha Szentgyörgyi bíróságra viszi az ügyet egyáltalán.

A cégvezető utódja egyébként másfélszeres fizetést kap, a Pécsi Vagyonhasznosító új vezetője ugyanis havonta 1,3 millióval keres többet Szentgyörgyinél. Erről korábban részletesen is írtunk:

Hirdetés

Előző sztori

800 millióval tolták meg az Ipari Parkot Mohácson

Következő sztori

Kisüt a nap, de néhol zápor még előfordulhat

Legutóbbiak innen: Balhé