Címlap Politika Nem nyomoz a ...

Nem nyomoz a rendőrség a ZsÖK szerződések miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem talált egyelőre bűncselekményre utaló nyomokat a rendőrség, feljelentés-kiegészítést is elrendeltek az ügyben. Persze még találhatnak. Már május elején tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a ZsÖK jelenlegi ügyvezetője, de azt a nyomozóhatóság visszadobta. Pár nappal ezelőtt a pécsi polgármester főátvilágítója azonban ezt nem árulta el.

Mint arról a Pécs Aktuál beszámolt, a polgármestert érintő, fura, sőt az ellenzék szerint egyenesen korrupció-gyanús ügy kirobbanása után azonnal megjelent egy cikk a Népszavában, amiben Péterffy Attila főátvilágítója adott interjút és arról beszélt, hogy szerintük „fölöslegesen költött el a ZsÖK” 200 millió forintot reklámra. Bodnár Imre állításait viszont alaposan szétszedte Vincze Balázs, a cég előző ügyvezetője, aki szerint az egész akció nem egyéb, mint elterelési kísérlet a nyilvánosságra került, Péterffyt érintő botrányról. Lapunknak akkor részletesen nyilatkozott a hírbe hozott reklámcég ügyvezetője is, aki szintén tételesen cáfolta az ügyvéd állításait, ráadásul nekik még mindig élő szerződésük van a ZsÖK-el; azt ugyanis senki nem akarta felbontani máig.

Elképesztően brutális és dühös, személyeskedéstől sem mentes lejáratóhadjáratba kezdett a városhoz köthető propagandamédia cikkünk után; sőt: fizetett hirdetésekben terjesztettek rólunk – különféle profilokon keresztül – egészen ostoba hazugságokat is.

Most a rendőrség megerősítette, hogy

hetekkel korábbi ügyet húzott elő a kalapjából a polgármester főátvilágítója és turnézott vele a baloldali médiumokban.

A rendőrség a Pécs Aktuálnak ugyanis elárulta, hogy nem nyomoznak semmilyen ZsÖK szerződés miatt. Sőt, május 11-én még feljelentés-kiegészítést is elrendeltek az ügyben. (Az eredeti feljelentést hetekkel korábban megtetették már.) Azóta tehát azt mérlegelik a rendőrségen – különféle iratok vizsgálatával, hogy lehet-e, van-e jogalapja egyáltalán a feljelentésnek.

Bodnár Imre és Péterffy Attila közös sajtótájékoztatón

Bárki tehet feljelentést – Trükköznek is ezzel a politikában

Azt kevesen tudják, hogy gyakorlatilag bárki, bármikor feljelenthet bárkit. Viszont ez még önmagában semmit nem jelent, ugyanis rendőrség előszőr megvizsgálja, hogy „van-e keresnivalója” az ügyben. Ha úgy dönt, hogy igen, akkor elrendelhetik a nyomozást. Ez még szintén semmit nem jelent lényegében, ugyanis a nyomozás tisztázhatja is az illetőt, vagy a szervezetet, de természetesen az is előfordulhat, hogy „találnak valamit”. Onnantól azonban még hosszú út vezet a bíróságig és/vagy a jogerős döntésig. Akár évek is eltelhetnek eközben. A politikában ezért szívesen nyúlnak ehhez az eszközhöz, mert évekig lehet kommunikálni ilyen esetekben a vélt vagy valós ügyről.