Csaba

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vigyázat! Kamu otthoni gyorsteszteket akarnak ránk sózni a neten!

/

Hirdetés

Az elmúlt napokban nemcsak a gyorstesztekkel kapcsolatos hírek, de a rapid eredményt garantáló, otthoni használatra javasolt eszközökből is egyre több az interneten. A Pécsett is terjedő hirdetéseknek azonban nem érdemes bedőlni, továbbra is csak egyetlen teszt megbízható a koronavírusnál, az márpedig a 4-6 órás PCR laboratóriumi vizsgálat.

A Pécs Aktuál is beszámolt a pécsi virológusok által megmagyarázott teszttípusokról. Azt írják, hogy akut fertőzés kimutatására jelenleg kizárólag a PCR vizsgálat alkalmas, a jelenleg elérhető gyorstesztek nem megbízhatóak, akut fertőzés kimutatására alkalmatlanok. A terhességi teszthez hasonló „csíkos” vizsgálati eszközök kétféle mérést szolgálnak. Egyrészt képesek a vérben, a vírusfertőzés hatására keletkező természetes ellenanyagokat (Immunglobulinok) kimutatni. A fertőzés korábbi fázisában az IgM jelenik meg, később pedig az IgG, amely egyelőre ismeretlen ideig szolgálja a természetes immunitást.

A gyorstesztek hasztalansága az említett ellenanyagok késői keletkezése miatt érvényesül – ez figyelhető meg a SARS2 esetében, ellenanyagok a tünetek megjelenésétől számítva 5-14 nap között termelődnek, gyorstesztek számára alkalmas mennyiségben pedig 9-11 nap körül tetőznek.

Így folyamatban lévő fertőzés kimutatására alkalmatlanok, ráadásul hatékonyságuk is alacsony.

Hasonló termékek hirdetésével kapcsolatban lapunk megkereste az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet. A szervezet munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg 

jogszerűen nem kerülhettek forgalomba önellenőrzésre szolgáló olyan eszközök, melyek a koronavírus otthoni, vagy laikus általi felhasználásra készültek

Nyomatékosan óva intenek mindenkit attól, hogy otthon elvégezhetőként (laikus használatra) hirdetett tesztet vásároljanak!

Ám belefutottunk olyan hirdetésbe is, amely megtévesztően otthoni használatra ajánl professzionális koronavírus gyorsteszteket. Erről is kérdeztük az OGYÉI-t, amiről elmondták, hogy orvostechnikai eszközök esetében nem történik engedélyezési folyamat – ahogy az ominózus termék esetében sem. A gyártó csupán bejelentésre kötelezett, a bejelentés után kiadott igazolás viszont nem minősül sem OGYÉI engedélynek, sem hozzájárulásnak, sem jóváhagyásnak.

A bejelentés során ugyanis nem vizsgálják a tesztek teljesítőképességét, ez a gyártó kötelessége, és nem az OGYÉI feladat- és hatásköre – írták.

Hirdetés

Előző sztori

Börtönbe megy a kiskorúak előtt, online maszturbáló pécsi férfi

Következő sztori

Eddig mintegy 40 ezer tesztet végeztek a mentők Magyarországon

Legutóbbiak innen: Balhé