Címlap Közélet Előre sejteni...

Előre sejteni lehet a pécsi alpolgármester összeférhetetlenségi ügye miatt indított vizsgálat végét

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vizsgálatot indít a Baranya Vármegyei Kormányhivatal abban az ügyben, amit a Tiszta Kezek Frakció robbantott ki, és amely szerint Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere 18 hónapon keresztül összeférhetetlen volt, ezen idő alatt pedig két helyről is fizetést vett fel, ami törvénytelen a TK álláspontja szerint. Emlékeztettek: ugyanezért kellett távoznia pozíciójából Szekszárd fideszes polgármesterének is a közelmúltban. A Tiszta Kezek mindezért arra szólította fel az alpolgármestert, hogy „Ruzsa Csaba fizesse vissza azt a számításaik szerint 40 millió forintnyi közpénzt, ami alpolgármesteri fizetése volt ebben az időszakban, amikor összeférhetetlen volt, és távozzon a közéletből, mert

NEM A VÁROS ÉRDEKEIT KÉPVISELI, HANEM SAJÁT MAGÁT, ILLETVE EGY HÁTTÉRBEN BUJKÁLÓ ÉRDEKCSOPORTÉT”

írták Bognár Szilviáék, megkérdőjelezve ezzel Ruzsa Csaba védekezését, aki szerint ő csak tudományos munkát végzett, amiért vehetett fel fizetést is, mert az nem összeférhetetlen. Munkája tudományos jellegét azonban cáfolta az a munkatársa, akivel együtt dolgozott a cégben, miközben alpolgármesterként is bért vett fel.

Számos kérdés, kitérő válasz

Lapunk az ügy kirobbanásakor – még a múlt héten kedden – számos kérdést tett fel a Baranya Megyei Kormányhivatalnak, mint az önkormányzat törvényes működését felügyelő állami szervnek. Egészen pontosan ezekre lettünk volna kíváncsiak:

  • Mi a Kormányhivatal részletes jogi álláspontja az ügyben, történt-e összeférhetetlenség?
  • Ha nem történt, akkor indokolják meg, hogy miért nem?
  • Milyen következményei vannak annak, hogyha 2021-től idén tavaszig fennállt az összeférhetetlenség?
  • Van-e jogi relevanciája annak, hogy nem az alpolgármester saját döntése, hanem külső tényező miatt szűnt meg az összeférhetetlenség? (Ha ez fennállt.)
  • Van-e, és ha igen, akkor mi a jogi különbség Ács Rezső, Szekszárd volt fideszes polgármestere és Ruzsa Csaba esete között?
  • Bár most már nem, de korábban állt-e fenn összeférhetetlenség abban a 18 hónapban, ameddig az alpolgármester fizetést vett fel a cégtől is?
  • Történt-e a Kormányhivatal szerint jogtalan pénzfelvétel, vagyis volt-e olyan pillanat – hónapok -, amikor az alpolgármester jogtalanul vett fel pénzt? Ha igen, akkor ennek mik lehetnek a jogi következményei most?

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal nem válaszolt érdemben a kérdéseinkre,

mindössze azt közölték, hogy „az ügy kapcsán a kormányhivatal törvényességi felügyeleti hatáskörében tájékoztatást kér Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától, és a beküldött dokumentumok, információk vizsgálatát követően, a jogszabályi előírásoknak megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket.”

Amint azt megtudtuk, a kormányhivatali „tájékoztatás kérése” lényegében azt jelenti, hogy nyilatkoztatják az önkormányzatot, hogy fennáll(t)-e az összeférhetetlenség. Mivel Ruzsa szerint nem, és már köztudottan nem áll fenn (hiszen ha volt is, az megszűnt idén tavasszal), a Kormányhivatal nemigen léphet tovább az ügyben, mert nincs jogkörük arra, hogy „nyomozzanak”, mert ők nem nyomozóhatóság.

Lapunk mindebből arra következtet – lehet tévesen -, hogy bár minden szükséges dokumentum beszerezhető lenne az ügyben (szerződések, teljesítések), amiből tényszerűen kiderülhetne, hogy tudományos munkát végzett-e Ruzsa Csaba vagy sem, vagyis összeférhetetlen volt-e vagy sem több mint másfél éven keresztül, ezt a Kormányhivatal nem vizsgálja, mert a múlttal nem foglalkozhatnak csak a jelennel.

Ruzsa Csaba hallgat, nem válaszol a kérdésekre

Lapunk megpróbálta elkérni Ruzsa Csabától azt a szerződését és a teljesítési igazolásokat, amely alapján tevékenykedett abban a cégben, amelytől fizetést vett fel hivatali ideje alatt. Az alpolgármester azonban nem reagált a kérdésünkre.

Nem hagyják annyiban

A Tiszta Kezek Frakciótól lapunk megtudta, minden jel szerint

egy „kiterjedt érdekkör” szeretné eltussolni Ruzsa Csaba összeférhetetlenségi ügyét, de ezt ők nem hagyják annyiban.

Amint azt jelezték: méltatlansági eljárást kezdeményeznek majd az alpolgármesterrel szemben, amit vélhetően le fog majd szavazni a városvezetés, de végül a bíróságnak kell benne dönteni. Legkésőbb ott pedig minden irat előkerül majd – magyarázták. Szerintük „az önkormányzati törvény világosan rendelkezik az összeférhetetlenségről, a bíróságon nem fog számítani a mellébeszélés”.

(Borítóképünk forrása: Szombathely.hu)