Címlap Kultúra Furcsa &#8222...

Furcsa „siker” Pécsett: többet fizet az önkormányzat, mégis kevesebb pénze lesz a színháznak a többieknél

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon furcsa helyzet állhat elő Pécsett, ha végre sikerül pontot tenni és aláírni az önkormányzat és a kulturális tárca, vagy minisztérium közötti szerződést. Eközben még mindig csak tippelni tudunk egy fontos kérdésben: miért?  

Elsőként írtuk meg, hogy idén 207 millió forinttal kevesebb támogatással kell számolnia a Pécsi Nemzeti Színháznak, mint tavaly – számolta ki az intézmény igazgatója. Cikkünk után nem sokkal derült ki egyértelműen, hogy „csak” 160 millióval lesz kevesebb az idei összeg, ha az önkormányzat beváltja – az időközben valamivel részletesebben is kommunikált és még aláírás előtt álló – szerződéses vállalását és még idén, valamikor megemeli a teátrum eredetileg elfogadott működési támogatását további 47 millió forinttal.

(A zavart az okozta először a direktornál is, hogy az önkormányzat és a Kulturális Tárca közötti tárgyalások lezárását bejelentő, alpolgármesterrel készült városházi lapban megjelenő cikk – vélhetően nem szándékosan – kétértelmű, félreérthető volt. A félreértés azért alakult ki, mert a cikkben az szerepelt bármiféle kifejtés nélkül, hogy a PNSZ idén is megkapja a tavalyi támogatást a várostól, viszont az idei évre elfogadott, jóváhagyott, tehát hivatalos támogatás összege ennél kevesebb volt 47 millió forinttal. Azaz: hogyan kaphatja meg a tavalyit idén is, ha az idei kevesebb, mint a tavalyi? Később – már egy másik cikkben – ezt magyarázta úgy az alpolgármester, hogy a tárcával aláírás előtt álló szerződésben fogják vállalni, hogy megemelik a támogatási összeget év végéig.)

Pécsett miért nem nőtt az állami támogatás?

Ez valójában a legfontosabb kérdés ebben az egész történetben. Más, vidéki városokban, köztük ellenzéki vezetésű városokban is, jelentősen több pénzt ad ugyanis az állam a színházakra, mint eddig. A BAMA össze is szedte, hogy mennyivel:

Forrás: BAMA.hu

Pécsett azonban nem ez a helyzet,

itt nem emelkedik meg az állami támogatás, hanem 2024-ig változatlan marad.

Az önkormányzat pedig azt vállalja a szerződésben – Bognár Szilvia alpolgármester elmondása szerint, hogy az állami támogatás szintjére emeli fel az önkormányzati támogatás összegét 2024-re. Vagyis a következő években, a majd megemelt idei évi támogatást alapul véve, minden évben emeli a működési támogatás összegét egészen 527 millióig. Azaz 2024-ig összesen, további 210 millió forinttal ad majd több pénzt a város. Így is bőven elmarad Pécs sajnos a többi várostól, köztük ellenzéki városoktól is.

A Nagy Kérdés: miért

Fontos kérdés, hogy Pécs – a többi városhoz hasonlóan – kérte-e a tárgyalásokon hivatalosan azt, hogy a kulturális tárca emelje meg a pécsi teátrum támogatását azzal a TAO-pótló/kiegészítő támogatás összegével, amelyre idén a tárca nem írt ki pályázatot, de ezt a pénzt szétdobta a korábban pályázó színházak között. Vagyis kérték-e, hogy építsék be ezt az összeget is az állami támogatásba Pécs esetében is, ahogy azt más színházaknál megtették. Ez 160 millió forint (körüli) pluszt jelentene a teátrumnak.

Ezt a kérdést mindeddig nem tudtuk egyértelműen és világosan tisztázni, pedig fontos lenne.

Nem mindegy ugyanis, hogy az önkormányzat kérte ezt a korábban rendelkezésre álló összeget is, de ezt már elutasította a tárca; vagy nem is kérte az önkormányzat, ezért amit nem kért, azt nem is „kapja” meg.

Persze lehetnek más megfejtések is. Kérdeztük erről Bognár Szilviát, és ezt a választ küldte:

A tárgyalásaink során természetesen téma volt a korábbi években még létező TAO-pótló támogatás, amely az államtitkárság év eleji tájékoztatása szerint az idei évben kivezetésre került.

Az államtitkárság elmondása szerint minden várossal egyedi megállapodást kötött, amelyben a városnak nyújtott állami támogatás nagysága tekintetében szempont volt az adott város teljesítőképessége, és az egyéb kulturális szervezeteinek nyújtott állami és önkormányzati támogatások összege.

Az államtitkárság elvárása szerint a TAO-pótló támogatás helyett fizetendő idei támogatás is – hasonlóan az állami támogatáshoz – igényel „önrészt”, pontosan nem rögzített (minden városban egyedi) mértékben.

Pécs városa azt az óriási vállalást tette, hogy a meglévő állami támogatáshoz emeli az önkormányzati támogatás összegét.

A színházszakmában sajnos nem működik a többi művészeti ágban idén is alkalmazott (többnyire már folyósított) önkormányzati önrész nélküli normativitás.

Mi ebből a válaszból arra következtetünk, hogy az önkormányzat nem kérte a TAO-pótló/kiegészítő támogatás beépítését, mert akkor az önkormányzatnak is közel ennyivel több pénzt kellene, kellett volna betennie a színház kasszájába a „futamidő” végére – az alpolgármester érvelése szerint. Hogy ez valóban így történt-e, azt megkérdeztük a minisztériumtól is. Amint megérkezik a válaszuk, beszámolunk róla.

Fura helyzet

Tehát úgy néz ki, az a fura helyzet áll elő, hogy

az önkormányzat ugyan nagyságrendekkel több saját pénzt áldoz majd a Pécsi Nemzeti Színházra a következő években, mint eddig; a teátrum össztámogatása mégis jóval elmarad majd a következő években a többi, vidéki nemzeti színházak támogatásától.

Kérdéses, hogy mindez mit okoz majd a teátrum működésében, az előadások színvonalában és a produkciókban. Ezt azonban már az új direktor feladata lesz megoldani, Rázga Miklós ugyanis lapunknak korábban azt mondta: a csökkentett támogatás miatt nem pályázza meg újra a vezetői posztot.

Nagy találkozás?

Lapunk szerette volna összehozni Bognár Szilviát és Rázga Miklóst, hogy nyilvánosan is tisztázhassák az esetleges félreértéseket. Bár mindketten igent mondtak erre a felkérésre, az alpolgármester kameránk előtt, már aznap estére meggondolhatta magát. Erre utal az, hogy Bognár közösségi oldalán egyebek mellett azt írta:

„Nem fogok elzárkózni tehát attól, hogy színházunk direktorával (…) együtt tárjuk a pécsiek elé a minisztériummal közös működtetés kereteit. Ezt az eseményt a nem túl távoli jövőben magunk kezdeményezzük, és ezt senki sem sajátíthatja ki magának.”

Lapunknak nem volt célja ennek az eseménynek a „kisajátítása”, ezért is kezdeményeztük írásban a sajtónyilvános beszélgetés megszervezését. A direktor már pozitív választ adott közös levelünkre, az alpolgármester reakcióját még várjuk.

UPDATE: Sajtótájékoztatót tart majd az önkormányzat, ha végleg lezárult a megegyezés

Időközben Bognár Szilvia is válaszolt a levelünkre. Ebben azt írja az alpolgármester, hogy „szerepel a tervei között, hogy sajtónyilvános eseményt tart Rázga Miklóssal, hiszen a színház közös működtetésére vonatkozó szerződés aláírása jelentőséggel bír és – érthető módon – komoly érdeklődés övezi”.

„Erre az eseményre – ami egy sajtótájékoztató lesz – természetesen a szerkesztőséget is meg fogom hívni és igazgató úrral örömmel válaszolunk a felmerült kérdésekre.

A minisztérium és város közötti öt évre szóló megállapodás éven átnyúló kötelezettségeket ró a városra, emiatt azt a Közgyűlésnek jóvá kell hagynia. A nyári időszakban a testületi feladatokat a Jogi és Ügyrendi Bizottság látja el, aki augusztus végén ülésezik.

Ezt követően történhet meg az aláírás a város polgármestere részéről, amit sajtótájékoztatón tervezünk közölni. A sajtótájékoztató megszervezése a kabinet feladata, ez esetben is ők végzik el.”

– közölte.