Címlap Politika Kávézott és n...

Kávézott és nem volt ott a kulturális tárcával való egyeztetésen a pécsi polgármester

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Városháza aljában kortyolgatott Péterffy Attila, míg kollégái pár méterrel felette a kultúra finanszírozásáról tárgyaltak. Ennyire fontos az a téma, amiben "keményen" akart játszani még április közepén a polgármester, vagy csak lohadt a harci kedv?

Játszanunk kell, méghozzá úgy látom, hogy keményebben kell játszanunk a kormánnyal, az illetékes államtitkársággal annak érdekében, hogy az állami támogatás megérkezzen

– fogalmazta meg ezeket a harcias mondatokat Péterffy Attila még április közepén a közösségi oldalán.

Mint azt a Pécs Aktuál elsőként megírta, gyakorlatilag ekkor vádolta meg zsarolással a kormányt Pécs polgármestere. Péterffy szerint ugyanis azért nem érkezett meg egyelőre Pécsre a Nemzeti Színház állami támogatása, mert a kormány átvenné a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-t (ZsÖK). Pécs legnagyobb kulturális cégét (amelynek része a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok is) azonban nem akarja “átpasszolni” az önkormányzat, szögezte le Péterffy Attila, majd elmondta a fenti mondatokat, miszerint keményebben kell játszani.

Meg sem jelent a tárgyaláson

Nem tudjuk, a polgármester hogyan képzeli el a kemény játékot, főleg akkor, ha el sem megy játszani. Szerdán ugyanis a kulturális tárca helyettes államtitkára érkezett Pécsre, hogy egyeztessen a városvezetéssel a kulturális intézmények finanszírozásáról.

A tárgyaláson ott volt dr. Fülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár mellett még információink szerint Tóth Bertalan, az MSZP elnöke; Ruzsa Csaba és Bognár Szilvia alpolgármesterek, de még Hoppál Péter országgyűlési képviselő is. Péterffy Attila azonban nem.

Hogy miért nem ment el a megbeszélésre, azt nem sikerült megtudnunk hivatalosan, az viszont biztos, hogy a tárgyalás időpontjában a Városháza aljában kávézott az egyik teraszon (egy „baráti” újságíróval egyébként).

A pécsi kulturális intézmények finanszírozása több szempontból sem mellékes ügy, mivel a tét igen nagy. Sokkal többről szól ugyanis, mint a szűken vett” kultúráról: