Címlap Politika Mellár Tamás ...

Mellár Tamás nekiment a Jobbiknak: elsősorban őket okolja a rossz eredményért, és nem saját magát

A Jobbik pécsi elnöke ezzel nem ért egyet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még mindig van matematikai esélye annak, ha nem is sok, hogy Mellár Tamás is bukja a körzetét, és a Fidesz jelöltje kiüti a képviselőt. A külföldről, illetve a más városba átjelentkezett, de ide szavazók voksait ugyanis még nem dolgozták fel, egyelőre a szavazatok 98,88%-át számolták össze eddig.

Mellár Tamás – ha nyer is – nem lehet büszke az eredményre, mert inkább tűnik ez mázlinak, mint megdolgozott, tudatos szükségszerűségnek. Tisztában is lehet ezzel az idős képviselő, aki azonban

mégsem önkritikusan értékelte a választás eredményeit, hanem megtalálta a hibást: a Jobbikot.

A Magyar Hangnak ugyanis azt mondta, meglepetésként érte, hogy ilyen kicsi a különbség közte és Kővári János (Fidesz) között. Mellár Tamás úgy fogalmazott, hogy kalkulált a Jobbik szavazóival is, ám ők az eredmények alapján valószínűleg a Mi Hazánk jelöltjére, Varga Tamásra adhatták a szavazatukat.

Mellár stratégiai hibának látja a Jobbik bevitelét az együttműködésbe. Úgy fogalmazott, hogy eltűntek a szavazói, ki kellett volna hagyni a pártot az együttműködésből,

és szerinte ha az ellenzék komolyan akarja venni magát, akkor teljes mértékben újra kell szerveznie magát: két párt kell, egy jobboldali és egy baloldali, utóbbi alegységekkel, amelyek különböző rétegeket, társadalmi csoportokat képviselhetnének.

(Varga Tamás, a Mi Hazánk pécsi jelöltje a szavazatok 5,47%-át hozta el eddig, jelentőset erősödve a korábbiakhoz képest; a párt pedig bejutott az Országgyűlésbe – a szerk.).

A pécsi Jobbik nem örül

Lapunk megpróbálta megszólaltani a pécsi Jobbik két emblematikus arcát: Gyimesi Gábor elnököt és Fogarasi Gábort, aki a várospolitikában képviseli a pártot. Előbbit sikerült, utóbbi – szokása szerint – nem vette fel a telefont (és az írásos megkeresésekre sem szokott reagálni). Arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak Mellár kijelentéseihez, és éreznek-e bármilyen személyes felelősséget abban, hogy a Jobbik szavazói most másra voksoltak.

Gyimesi Gábor azt mondta, elemezni kell még a számokat, de szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a jobbikosok elpártoltak a párttól Pécsett. Arra a kérdésre, hogy akkor mégis hogyan lehetséges, hogy Mellár jóval szerényebb számokat hozott, miközben a Mi Hazánk beerősödött, nem akart találgatásokba bocsátkzoni a Jobbik pécsi elnöke, de azt elmondta, szerinte a média befolyásolta leginkább a szavazókat, a Fidesznek pedig erős a propagandája.

Bukhatják a „sportállást” is?

Lapunk úgy értesült, bár a Városházán igyekeznek lelket verni a pártemberekbe, megbízható káderekbe, kommunikációs csapatuk tagjaiba – mondván, hogy a felállás nem változott -, ez nem igazán sikerült eddig, azért sem, mert nem is igaz. A helyzet ugyanis sokat romlott a baloldal nézőpontjából. Másrészt a Pécs Aktuál kapott olyan belső információt is, miszerint a jobbikosokat mások is felelősnek tartják, és felmerülhet az is, hogy bosszúból bukják a „sportállásaikat” is. Mint forrásunk fogalmazott:

a „gardírozásnak és kistafírozásnak” ára van, és bár ezt az árat 2019-ben megfizették a Jobbik pécsi vezetői, „azóta túlságosan is belustultak”.

Mint azt a Pécs Aktuál korábban elsőként megírta, a 2019-es választás után közel félmilliós állásban landolt az egyik városi cégben Gyimesi Gábor; Fogarasi Gábor pedig bizottsági elnöki helyet kapott egyebek mellett, ami jelentősen megdobja a havi fizetést is.

Kapcsolódó cikkünk a témában: