Címlap Balhé Újabb üggyel ...

Újabb üggyel álltak elő a pécsi átvilágítók – A megvádolt szakember cáfol és pert helyezett kilátásba!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

14 milliós ügy egy 2 milliárdos cégnél

Vádlottként áll bíróság elé a Zsolnay Örökségkezelő NKft. egyik volt gazdasági igazgatója 2023 tavaszán, ráadásul közvádas eljárásban. Ez az első ügy, amelyben a 2019-ben útjára indított pécsi önkormányzati átvilágítás nyomán a hatóságok emelnek vádat. Az ügyészség szerint az ügy két vádlottja csaknem 14 millió forinttal rövidítette meg az önkormányzati céget – tudatta a pécsi önkormányzat.

A pécsi polgármester átvilágítói úgy vélik, az elsőrendű vádlott, az évente 2 milliárd forintból gazdálkodó Zsolnay Örökségkezelő egyik volt gazdasági igazgatója a vád szerint valótlan tartalmú számlákat igazolt le a másodrendű vádlott részére. A számlákat a másodrendű vádlott az ügyészség szerint egy olyan tevékenység ellenében – „szakmai felügyeleti díj” – állította ki, amelyet a porcelántárgyakat árusító Zsolnay Shopnál valójában nem végzett el. A tevékenységért a Zsolnay Örökségkezelőnek a porcelánárusításért járó bizományosi díj 94%-át fizették ki 17 hónapon keresztül a másodrendű vádlottnak, így az ügyészség szerint nettó 13,7 millió forinttal rövidítették meg az önkormányzati céget.

A volt gazdasági igazgatót és a vállalkozót üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolják.

Megkérdeztük a másik felet is

Lapunk megkereste az önkormányzati közleményben megvádolt egykori gazdasági vezetőt, mivel korábban már jó néhány esetben erősen felmerült a gyanú, hogy az „átvilágítók” csak meglehetősen egyoldalúan kommunikálnak, sokszor nem kibontva az igazság minden szeletét.

Erről például ebben a cikkünkben írtunk részletesen korábban:


Vagy ebben:


Legtutóbb pedig megírtuk, hogy Hoppál Péter is pert nyert, ugyanis feleségét támadták be az átvilágítók még a 2022-es tavaszi választási kampányban:


Korábban megírtuk azt is, hogy a több mint száz millióba kerülő „átvilágítások” egyike sem jutott el a vádemelésig; elmarasztaló ítélet sem született egyetlen esetben sem; a feljelentések tömege is eredménytelen, a nyomozások tisztázták az ügyeket. Ki is borult ezen a polgármester, először zárt ajtók mögött, majd nyilvánosan is.

Cáfol a gazdasági vezető: politikai blöffről beszélt

Az érintett szakember most azt mondta a Pécs Aktuálnak, hogy eddig minden hangosan kommunikált “átvilágítási” ügyben, ami a Zsolnay Örökségkezelőt érintette, kiderült, hogy csúsztatásokról van szó, egyetlen ügyben sem történt visszaélés.

Azt mondta, ebben az ügyben is minden törvényes volt, és a kulturális cég érdekeit szolgálta.

A szakember véleménye szerint az „átvilágítások” csak kommunikációs termékek, és politikai blöffök, azt a látszatot igyekeznek kelteni a pécsiekben, hogy bűncselekmények sokasága történt, de erről nincs szó a valóságban. Hozzátette:

tiszta lelkiismerettel áll majd a bíróság elé, és amikor feketén-fehéren kiderül majd, hogy alaptalanul vádolták meg a polgármester “átvilágítói”, akkor ő is megteszi a megfelelő jogi lépéseket, hogy erről a nyilvánosság is értesüljön, tőle pedig nyilvánosan kérjenek bocsánatot azok, akik megvádolták.

A Pécs Aktuál úgy tudja, korábban indult egy másik, polgári jogi per is. Ezt azonban a Zsolnay Shop tulajdonosa, üzemeltetője indította a Zsolnay Örökségkezelő új vezetésével szemben.

(Borítóképünk illusztráció / Fotó forrása: Bodnár Imre, az átvilágítások vezetőjének közösségi oldala)