Címlap Balhé Nem bírja a g...

Nem bírja a gyomra: újabb vezető távozik, ezúttal a műszaki igazgató mondott fel Pécsen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjének furcsa és felemás leváltása miatt, illetve mert egy "karbantartót" nevezett ki a városvezetés a kulturális gigacég élére, több vezető is távozott a cégtől, amely egyebek mellett Pécs legjelentősebb fesztiváljaiért és programjaiért felelős. A Pécs Aktuál megtudta, hogy felmondott egy újabb vezető, aki a sétatéri felújításokért felelt. 12 éve dolgozott a ZSÖK-ben létesítménymérnökként, de már ezt megelőzően is az EKF előkészítő cégében is beruházásvezetőként ott volt Vincze János. Lapunknak részletesen elmondta, miért döntött a távozás mellett.

Még az előző ZSÖK-ös vezetés idején nyert 900 millió forintot arra a cég, hogy felújítsa a Cella Septichorát és egy új fogadóépületet építsenek a pár méterrel arrébb lévő Ókeresztény Mauzóleumhoz. Bár az új városvezetés érkezésekor a program megrekedt, de miután politikai botrányok sorát követően végül új cégvezetést neveztek ki, ők nekiálltak „életet lehelni” a projektbe, ha ugyanis nem így tettek volna, akkor bukták volna a támogatást.

A Mauzóleum új fogadóépülete elkészült, ennek a napokban lesz majd az ünnepélyes átadója is. A program másik fele már nehezebb, ugyanis a Cella Septichora beázik az építése óta, így egyes helyeken a szigetelésig le kell bontani a burkolatot, és újra kell építeni az egészet, de új gépészetet is kap az épület.

Ennek a felújítási munkának két kulcsembere volt eddig, és mindketten felmondtak a napokban.

A projektvezető Kőszegi Sámuel azt mondta lapunknak: „indokolatlannak és szakmailag elfogadhatatlannak” tartja a cég vezetőváltását, és azt, ahogyan eltávolította a városvezetés az eddigi ügyvezetőt, és kinevezték az újat. A férfi távozásáról részletesen is írtunk ebben a cikkünkben:

Nem bírja a gyomra

A most távozó másik szakember: Vincze János 12 éve dolgozik a ZSÖK-ben létesítménymérnökként, azaz vezető műszaki mérnökként, beruházásvezetőként. Ezt megelőzően pedig már ott volt az EKF előkészítő cégében is, tehát közel 20 éves tapasztalata van ezen a területen.

A szakember tavaly januárban nyugdíjba ment, de közel két évtizedes tudása és rutinja miatt Bleszity Péter felkérte, hogy maradjon a 900 milliós felújítási program műszaki részének a levezénylésére. Megbízási szerződéssel dolgozott, ami addig tartott volna, ameddig el nem készül a felújítás – vagyis nagyjából a jövő év elejéig.

„A módja, ahogy Bleszity Pétert eltávolították, meg az az ember, akit kineveztek, az az én gyomromnak már nem való”

– indokolta lapunknak szó szerint döntése okát Vincze János.

A szakember azt mesélte, eredetileg az ő beosztottja volt, mivel ő vette fel azt a Hummel Márkot, akit a városvezetés kinézett a ZSÖK vezetésére és „elég rendesen mellényúlt” vele – magyarázta önkritikusan. Hozzátette:

abszolút nem lehet ráfogni Hummelre, hogy a munka hőse lenne, és nem tud olyan tulajdonságáról, ami alkalmassá tenné a cégvezetésre, de még egy üzemeltetési igazgatói posztra sem lenne méltó; de úgy látszik, neki minden bejön.

Vincze azt mondta, nagyon sokat dolgoztak a 900 milliós felújításon, rendesen előkészítették azt, de még így is nagyon kíváncsi, kik lesznek majd azok a beugrók, akik képesek lesznek elvégezni a munkát; az ugyanis nem lesz egyszerű.

A Pécs Aktuál kereste Hummel Márkot is, de azt üzenete vissza lapunknak, hogy egyelőre nem szeretne nyilatkozni.
Hummel Márk, a ZSÖK NKft. új cégvezetője, a háttérben jobbra Bleszity Péter, menesztett cégvezető, aki mellett Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok vezetője ül (Fotó: Pécs Aktuál / Németh Krisztina)

Sorban mennek el a kulcsemberek

Amint azt a Pécs Aktuál megírta, botrányos körülmények között váltotta le a városvezetés Pécs és a régió legnagyobb fesztiváljaiért és programjaiért felelős kulturális gigacégének vezetőjét a napokban, majd neveztek ki a helyére egy “karbantartót” – ahogy az új vezetőt egyes képviselők illették a vita során, hiszen eddig a karbantartásokért volt felelős Hummel Márk. Az egyik baloldali képviselő által csak “hentesmunkának” nevezett akcióról itt írtunk részletesen, és mutattunk be videókat is, illetve a felmentett Bleszity Péter is megszólalt lapunknak:

Az elmúlt napokban több vezető is felállt a cégtől a városvezetés akciója miatt: nem dolgozik többet az operatív igazgató, egy projektvezető és most már a műszaki- és beruházásvezető sem. A Városházáról is távoznak a vezetők: elment a városi főépítész, a polgármester második kabinetvezetője is és a marketingvezető is.