Címlap Podcast Európa háború...

Európa háborúja: az idei telet túléljük, de a következőt már nem biztos!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Európa beszállt az orosz-ukrán háborúba

Még a hidegháború évtizedeiben sem volt olyan rossz a viszony az EU és Oroszország között, mint most. Ahogy Putyin fegyverként használja az energiát, úgy az Unió is fegyverként használja a szankciókat, amelyek nagy része hatásos, de van olyan is, ami most jobban fáj a nyugat-európai országoknak (köztük Magyarországnak is), mint az oroszoknak. Ráadásul a szomszédunkban folyó háború 2024-ig is eltarthat, ha nem tovább – következményei pedig sok szempontból kiszámíthatatlanok egyelőre. Az idei telet megússza Európa, de a jövő tél már kérdéses lehet.

Egyebek mellett erről is beszélt a Pécs Aktuál exkluzív podcastjában Demkó Attila geopolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője, aki azt is kifejtette, hogy

a következő 25 évben válságok sora követi majd egymást, az életünk alaposan megváltozik.

Van azonban remény is – tette hozzá.

El fog vadulni az európai közélet – Az oroszok balhét akarnak – Magyarország megúszhatja

A szakértő szerint el fog vadulni az európai közélet, erre minden esély megvan.

Míg számos ország politikusai foglyai az egyoldalú médiának, a leghangosabb közvéleménynek és a saját „jóemberkedésüknek”, emiatt pedig helyes, logikus és észszerű döntések helyett rossz döntéseket hoznak, addig Magyarország pragmatikus, érzelemmentes reálpolitikát követ, ennél észszerűbb viselkedést pedig egy háborúban nehéz megvalósítani – magyarázta a szakértő.

Demkó úgy véli, hogy éppen a reálpolitika miatt itthon lesz elegendő energia, a rezsicsökkentés még mindig működik egy szintig, ha valaki spórol, van esélye, hogy a piaci ár alatt megússza a számlát. Nyugaton erre nincs esély, ott brutálisan magas energia- és üzemanyagárak vannak, az elégedetlenség folyamatosan nő.

Szerinte tehát itthon nem eszkalálódhat annyira a helyzet, hogy népfelkelés legyen. Ugyanez Viszont Nyugat-Európában már nem elképzelhetetlen.

Annak ellenére, hogy az oroszok érdeke is az, hogy balhé legyen; emiatt is érdemes komolyan venni Putyin fenyegetéseit.

Sötét jövő, némi reménnyel

A geopolitikai szakértő szerint évek óta látni lehet, hogy „a világ rossz irányba tart”, és ez a folyamat egyre gyorsul. Demkó Attila úgy fogalmazott, hogy

az biztos, hogy nagyon nagy megrázkódtatásokkal teli három évtized áll előttünk; legalább három, 2050-ig inkább több konflikus lesz, mint kevesebb.

A szakértő ugyanakkor részletesen is kifejtette, hogy Magyarországnak vannak lehetőségei; elmondta, hogy melyek ezek, így összességében arra jutott: jobban félne a jövőtől, ha nem itt élne.

A teljes podcast meghallgatható a Spotify-on:Demkó Attila 1976-ban született Budapesten. A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem történelem és politikaelmélet szakán végzett 2000-ben. 2008-ban védte meg summa cum laude doktori disszertációját az ELTE új- és jelenkori egyetemes történelemmel foglalkozó doktori programjában. Egyetemi tanulmányain kívül további tanulmányokat folytatott a biztonságpolitika területén: 1997 és 1998 között részt vett a Manfred Wörner Alapítvány egyéves védelem- és biztonságpolitikai kurzusán. 2004 és 2005 között vett részt Svájcban a Genfi Biztonságipolitikai Központ két féléves nemzetközi biztonságpolitikai képzésén. Kutatási területe és záró dolgozatának témája Európa jövőbeli biztonsági környezete volt. 2006-ban részt vett a Pekingi Nemzetvédelmi Egyetem keleti-ázsiai biztonságról szóló két hónapos képzésén. Biztonságpolitikai tanácsadóként kezdte karrierjét a Miniszterelnöki Hivatal Biztonság- és Védelempolitikai Államtitkárságán 1999-ben. 2002 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályán dolgozott referensként. 2010-től 2012-ig a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési Főosztály főosztályvezetője volt. 2012 és 2014 között Brüsszelben Magyarország NATO Állandó Képviseleténél a Védelempolitikai Részleget vezette. 2014 és 2018 között a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának vezetője volt. 2005-ben és 2009-ben megkapta a Honvédelemért Kitüntető Cím III., majd II. osztályát, 2014-ben pedig a NATO-ban végzett munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök tüntette ki a magyar NATO tagság 15. évfordulója alkalmából. Angolul és franciául beszél. 2018-ban jelent meg Máglyatűz című könyve, amely Közép-Kelet-Európa nemzetiségi és geopolitikai konfliktusait dolgozza fel egy fiktív történet keretében. A könyv további kiadásai 2018 végén és 2019-ben jelentek meg. Gyulai György társszerzőségével szintén 2020-ban jelent meg Napról napra Trianon című könyve.