Címlap Politika Kamaszok is s...

Kamaszok is szavazhatnak a kormányellenes pártok előválasztásán!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vasárnap délelőtt közös közleményt adott ki az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt, a Párbeszéd, DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, és az MSZP – számol be a Telex és az MTI is, majd ismertetik a közleményt. Eszerint a hat párt elnöke februári tanácskozásuk során megállapodott az előválasztás menetrendjéről és feltételeiről. Közleményükben azt írták, hogy „végérvényesen kijelenthető”, hogy mind a 106 választókörzetben lesz előválasztás.

Civilek csak feltételekkel indulhatnak

Nem csak pártok jelöltjei, hanem civilek is indulhatnak majd, akiknek „a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. A közös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent” – írták.

A koronavírus-járvány miatt a több hétig tartó előválasztás augusztus közepén indul, az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelöltet pedig két fordulóban választják majd ki. Azok is szavazhatnak majd, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

Májusban lehet programterv is

„Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor. A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot. Az ehhez vezető közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják” – zárták közleményüket a pártok.

A Pécs Aktuál üdvözli, hogy a fiatalok is végre voksolhatnak, hiszen az ő jövőjükről is szó van, lesz. Lapunk egyébként a napokban indított egy sorozatot arról, hogy mi az egyes pártok ajánlata a számukra. Az egyes, eddig elkészült epizódokat itt lehet olvasni:

(Borítóképünk illusztráció és INNEN van)