Címlap Politika Nem írhatják ...

Nem írhatják át a szabályokat, nem indulhat „közösen” Karácsony és Márki-Zay

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Civil Választási Bizottság elnöke kizártnak tartja, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter szövetségesként szerepeljen a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának szavazólapján – tudta meg az Index.

A főpolgármester és a hódmezővásárhelyi polgármester az előválasztás első fordulója után egyezett meg, hogy együtt indulnak tovább a második fordulóban. Hétfőn azt is bejelentették, hogy kezdeményezik: egymás mellett szerepelhessen a nevük a szavazólapon. A két politikus formálódó szövetsége egyértelműen az első fordulót megnyerő Dobrev Klára győzelmét akadályozná meg.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az Indexnek az mondta: ha két jelölt együttműködik, és arról politikai döntés születik, azzal nincs semmi baj sem, de azt nem lehet mások rovására tenni, illetve nem lehet a játékszabályokat játék közben átírni.

Magyar György teljesen kizártnak, jogi nonszensznek tartja, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter neve egymás mellett szerepeljen a szavazólapon az előválasztás második fordulójában.

Elmondta: vagy három név kerül egymás alá a szavazólapon, vagy egyikőjük visszalép, és akkor a választó két név közül választhat.

De olyan a szavazólapon nem fordulhat elő, hogy tandemben induljon két jelölt, mert a választók az első fordulóban is csak egy jelöltre adták le a szavazatukat

– tette hozzá a Civil Választási Bizottság elnöke.

Azt is hangsúlyozta, hogy ez a választóknak és az egész előválasztásnak a megcsúfolása, nevetségessé és komolytalanná tétele lenne.

(via Index / Fotó: Karácsony Gergely Facebook)

Kapcsolódó cikkünk a témában: