Címlap Politika Részben nyilv...

Részben nyilvánossá tette az önkormányzat a fura átvilágítási pályázatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ám nem mindent hoztak nyilvánosságra az ügyben, például a lezáró döntés kimaradt. Abból viszont látni lehetne a másik két ajánlat összegét is egyebek mellett.

Mint arról elsőként beszámoltunk, nem sokkal az új városvezetés felállása után egy átvilágításra írt ki meghívásos pályázatot a pécsi önkormányzat. Néhány korábban indított és TOP-os forrásokból finanszírozott szociális rehabilitációs programot (például eztezt és ezt) kellett átvizsgálni a hivatalos verzió szerint. Ezeket viszont hivatalból „ingyen” ellenőrzi az Államkincstár.

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint azonban az egész folyamatot előre egyeztették: a kiírástól a nyertesig.

Cikkünk megjelenése után az ellenzék korrupciót emlegetett, és az ügy dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát kérték.

A polgármester meglehetősen sajátos stílusú és hosszas közleményben próbálta megmagyarázni, hogy „bizalmi munkáról” volt szó, ezért joga volt úgy kiválasztani a partnert, ahogy csak akarta. Péterffy Attila jogi érvelésébe azonban belekötött az ellenzék jogvégzett vezetője, aki szerint ebben az ügyben nem lehet „bizalmi” feladatra hivatkozni.

A Pécs Aktuált a politikai kampányokban is szokatlanul méltatlan, rendkívül durva és személyeskedő lejárató támadás érte ezek után a pécsi baloldali propagandalapokban, sőt fizetett Facebookos posztokban terjesztettek lapunkról, munkatársunkról és a kiadó tulajdonosáról hazugságokat.

Mindezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Így érkeztünk el a mai napig, amikor is az önkormányzat hirtelen közleményben jelezte: nyilvánosságra hozza az ügy dokumentumait azért, hogy „mindenki maga dönthesse el: jó döntést hoztak-e”. Ezt ugyan vélhetően kevés pécsi lesz képes valójában megítélni a vonatkozó dokumentumok alapján, de ez most mindegy is.

Érdekes viszont, hogy

a nyilvánosságra hozott dokumentáció nem teljes, abból ugyanis hiányzik az ilyen beszerzésekben szokásos úgynevezett lezáró döntés.

Ez az a dokumentum, amiből kiderül például a többi pályázó által adott árajánlat is, illetve az a hivatalos indoklás, amely alapján a polgármester eldönti, hogy miért éppen az adott céget bízza meg a feladattal. 

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy ez miért maradt ki, illetve, hogy tervezik-e ezt is nyilvánosságra hozni. Amint válaszolnak, frissítünk.

UPDATE: Az ellenzék „további lépéseket” ígér az ügyben

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője szerint

„a legfontosabb kérdésekre továbbra sem kaptak választ a pécsiek. Például arra, hogy miért a későbbi nyertes ajánlotta be a többi céget? Továbbá, hogy ezek után miért nem állították le a nyíltan szabálytalan beszerzési eljárást? Miért kötötték meg az ominózus céggel a szerződést?

Valódi válaszok hiányában kénytelenek leszünk további lépéseket tenni az ügyben – közölte a politikus.