Címlap Tudomány Éjjel kiderül...

Éjjel kiderül, meg tudja-e menteni a Földet a NASA – Élőben lehet követni az egészet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Időkép számolt be arról, hogy hétfőn 23:14 UTC-kor, azaz magyar idő szerint kedden 1 óra 14 perckor a NASA DART nevű űrszondája megkísérel kibillenteni egy aszteroidát a pályájáról.

Az ütközéskor a DART 24 ezer kilométeres sebességgel száguld majd az aszteroidának.

A misszió 2021. november  24-én indult, majd 11 millió kilométer és 10 hónap után a Dimorphos aszteroidába való becsapódással ér véget.

A Dimorphos a Didymos aszteroida kísérője, azaz holdja, átmérője mindössze 160 m. A projekt célja a hold keringési idejének megváltoztatása.

Az aszteroidarendszer először júliusban került a DART szeme elé, majd szeptember 11-én az Olasz Űrügynökség egy, a fedélzeten utazó kisműholdja (LICIACube) levált a DART-ról, hogy képeket készítsen az eseményről.

Ez a világon az első olyan kinetikus becsapódási technikával végzett teszt, amelyben űreszközt használnak egy aszteroida eltérítésére bolygóvédelem céljából. A teszt célja, hogy vizsgálják és fejlesszék egy esetlegesen a Földet veszélyeztető aszteroida eltérítésének módszerét.

Így a jövőben biztosabb alapokkal indíthatnának aszteroida-eltérítő akciót a Föld megmentésére.

Élő tudósítás az eseményről éjfélkor kezdődik a NASA honlapján. Valós idejű képeket pedig itt lehet látni majd:

A várható eseményről a napokban adtak részletes tájékoztatást is, ezt itt lehet visszanézni:

(via Időkép)