Címlap Politika Egymással csa...

Egymással csatározik Pécsen a baloldal a hatalomért 2. – Ki kerül ki győztesen?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Cikkünk első részében arról írtunk, hogy négy, igazán emblematikus baloldali érdekcsoport csap össze Pécsen a hatalomért, mert nincs meg az egység és az összefogás Péterffy Attila mögött. Azt elemeztük, hogy ezeknek az érdekcsoportoknak milyen motivációi lehetnek az indulásra, és mi lehet a céljuk vele.

Cikkünk első részének legfontosabb állítása, feltevése, hogy a Tiszta Kezeket leszámítva a többi baloldali szövetség (Mindenki Pécsért Egyesület-LMP/Pécs Most, Kétfarkú Kutyapárt) nem igazán akar rendszert váltani Pécsen, csak részt akarnak kicsikarni a tortából maguknak is.

Azt javasoljuk, hogy aki nem olvasta az első részt, az tegye meg, mert jobban érthetővé válik a mostani, második rész.



Most azt vizsgáljuk meg, hogy mennyi esélyük van ezeknek a balos csoportoknak arra, hogy letaszítsák a trónról a DK és az MSZP szövetségét, vagyis Péterffyt, illetve, hogy mennyi esélyük van arra, hogy legalább ellenőrizni és kontrollálni tudják a közpénzköltéseket a városban.

Péterffynek lejt a pálya, de a házi feladatot is elvégezték

A Péterffy-féle városvezetést kritizáló szervezetek óriási hátrányból indulnak, mert a mostani egy olyan választási küzdelem, ahol a pálya a DK-MSZP-nek lejt Pécsen, nem is kicsit.

Ravaszul változtatták meg ugyanis a választási körzetek határait Pécsen tavaly, és emellett Péterffyék milliárdos összeget karcolva költöttek az elmúlt években önfényezésre. A Páva Zsolt-éránál sokkal nagyszabásúbb és katonásabb, a kézi vezérlés minden jelét magán viselő propaganda-gépezetet építettek ki – az interneten, printben és az önkormányzati cégek kommunikációjában is. Eközben minden kritikus hangot igyekeznek eltüntetni, elrejteni, elnyomni, elhallgattatni, vagy éppen hitelteleníteni, esetleg nevetségessé tenni az irányításuk és befolyásuk alatt álló médiumokban, online, közösségi médiás és print felületeken.

A fideszes városvezetés alatt kezdték kiépíteni, de 2019 után is folytatták azoknak az online, közösségi médiás támogatói csoportoknak, oldalaknak, felületeknek a felépítését, amelyekben ma már több ezres közösségek vannak. Ezek egy része nyílt, más részük bújtatott propagandát folytat, így a követők jó része sokszor nem is tudja, hogy például a viccesnek tűnő mémoldal célja, hogy még nagyobbra dagassza a Péterffy-szavazók táborát.

Mire elég?

Eközben a Péterffy-féle városvezetést először belülről, zárt ajtók mögött, majd aztán a nyilvánosságban is kritizáló egykori harcostársak erőforrásai és lehetőségei rendkívül minimálisak arra, hogy hangjukat, véleményüket és kritikáikat tömegekhez juttassák el.

A legfontosabb munkát a Tiszta Kezek (TK) végezte ebben az ügyben. A Bognár Szilvia vezette frakció igen komoly korrupciógyanús eseteket ásott elő és hozott nyilvánosságra a városvezetésről, és terelte ezeket nyomozati szakaszba. Érdekes módon ez a frakció (amely „a pécsieket becsapó” városvezetésből vált ki idővel – hangoztatták) sokkal inkább nevezhető a pécsi ellenzék vezető erejének, mint a Fidesz, a KDNP vagy az Összefogás Pécsért. Ezek a jobboldali szervezetek ugyanis egyáltalán nem tudtak olyan konkrét és kifogásolható ügyeket előásni és végig vinni, mint a TK.

Hogy eközben mennyi idejük jutott a közösségük – szavazótáboruk – építésére, szimpatizánsaikkal való beszélgetésre, új szavazók meggyőzésére, csapatépítésre, az most nyáron kiderül majd. korrupció-ellenes narratívával ugyanis még soha senkinek nem sikerült választást nyernie Magyarországon.

(Talán azért nem, mert mifelénk már-már nemeti sport az ügyeskedés és a trükközés, aminek több évtizedes hagyományai vannak – a szerk.)

Későn ébredők

A Mindenki Pécsért Egyesület és a kétfarkú kutyák körül komoly káosz tapasztalható.

Most látszólag Péterffyékre indul rá a 2019-ben még Péterffy Attilát, és a politikai pártok jelöltjeit civil köntösbe rejtő Mindenki Pécsért Egyesület. A pécsi polgármester – bár a szervezet nevét nem mondta ki, de – meglehetősen lesajnálóan és gúnyosan nyilatkozott erről a társaságról egyébként pár napja az ATV-ben, szerinte az 1%-os ismertséget is nehezen karcoló MPE nélkül is meglesznek valahogy.

A Pécs Aktuál információ szerint az MPE-n belül komoly lobbizás ment azért, hogy ne is induljanak el a választáson, vagy ha mégis, akkor ne indítsanak rá Péterffyre. Előbbi majdnem sikerült is, ezért van az, hogy az MPE egyik elnökségi tagja a Kutyapárt képviselőjelöltje, végül mégis csak a választáson való indulás mellett döntöttek, és még a TK-t is be akarták szervezni – de polgármesterjelöltet nem állítanak.

A Mindenki Pécsért Egyesület belső ügyeit jól ismerő egyik pécsi nagyvállalkozó szerint azért nem állítanak polgármesterjelöltet, „mert nincsenek anyagi forrásaik erre”. Az MPE célja csak az – magyarázta -, hogy „egy frakciónyi képviselő bejusson a testületbe, akik ellenőrizni tudják a mindenkori városvezetést, és nyilvánosságra tudnak hozni mindenféle elhajlást!” Ez a vélekedés nem igazán tűnik őszintének. Azért nem, mert az MPE azt a hat nyomozást sem kommentálta, amelyeket a rendőrség indított meg a városvezetés környékén korábban. Az MPE az elmúlt években egyszer sem szólalt fel nyilvánosan, és egyszer sem kritizálta pécsi városvezetés – korábban antidemokratikusnak mondott – módszereit. Hasonlóan hallgatott az LMP városi képviselője is, aki ráadásul még pozíciót is kapott Péterffytől.

Eddigi tevékenységük alapján óriási csoda lenne, ha az MPE (és az évekig Péterffy mellett szavazó, zöldbiztosi funkciót is betöltő LMP/Pécs Most) annyi szavazatot begyűjtene Pécsen, amivel önálló frakciót tudnának alakítani. Mi úgy tippelünk, hogy egyetlen jelöltjük sem jut be egyéniből majd.

Passzív passzivisták Pécsen

A Kutyapárt pécsi passzivistái rendkívül passzívak voltak az elmúlt években Pécsen – a 2019 előtt tapasztalható rendszeres performanszok is elmaradtak. Néhány akciót leszámítva semmiféle jelentősebb politikai megmozdulásuk nem volt a városban. Elképzelhető, hogy ennek a passzivitásnak az oka az, hogy lapunk információi szerint az MKKP pécsi vezetője egy súlyos egészségügyi krízisen esett át az elmúlt hónapokban, és máig nem heverte ki azt teljesen.

Az MKKP a Pécs Aktuál kérdéseire azt írta: „Péterffy savazásába nem fognak beszállni.” Valójában nem válaszoltak arra érdemben, hogy miért nem indítanak polgármesterjelöltet.

Az MPE-hez hasonlóan csodaszámba menne, ha az MKKP Pécsen annyi képviselőt be tudna juttatni a városi közgyűlésbe, hogy frakciót tudjanak alakítani. A mi tippünk az, hogy legjobb esetben egyetlen képviselőjük lesz a testületben.

Egymás elől szívják el

Különös érdekesség az is, hogy az MPE és a Kutyapárt szavazóbázisa elvileg a papírforma szerint döntő részben ugyanaz! Így tulajdonképpen egymás elől próbálják meg elhalászni majd a szavazatokat június 9-én. Ezért hallottunk olyan vélekedést is, amely szerint

az MPE-t végül azért küldte mégis csatába csak képviselőjelöltekkel a Péterffy mögött álló üzleti kör, hogy a kutyák jelöltjei elől szívják el a szavazatokat.

A kutyáktól ugyanis Péterffyék jobban tarthatnak, mint az évek alatt eljelentéktelenedő Mindenki Pécsérttől, noha komoly veszélyt így sem jelentenek.

Csak egy maradhat

A fentiek alapján azt valószínűsítjük, hogy a pécsi baloldali táboron belül a Demokratikus Koalíció lesz a legerősebb és a legmeghatározóbb politikai szereplő Pécsen, de pár évig még szép szeletet kapnak az MSZP megmaradt emberei is – hiszen Pécs az utolsó szocialista végvár.